Space X отново заведе дело срещу федералното правителство на САЩ

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 май 2019 в 09:54 6199 0

Кредит: Governor Rick Perry/flickr (CC BY-NC-ND)

Компанията на Илън Мъск подаде жалба срещу държавен договор, но съдържанието на документа е секретна информация и остава тайна, съобщава The Washington Post.

През 2014 г. компанията се обърна към съда, след като Военновъздушните сили на САЩ поръчаха 36 ракетни степени от United Launch Alliance (ULA). Искът представляваше протест срещу монопола, даващ само на ULA правото да сключва договори в интерес на националната сигурност. Съдът потвърди правото на SpaceX да се бори за договори.

Този път в подадения до Федералния съд иск, се посочва, че секретността е необходима, тъй като съдебният процес съдържа „поверителна и служебна информация, която не е подходяща за публично оповестяване“. Въпросът дали обвинение и свързаните с него документи ще останат секретни ще бъде решен от съда. Но това събитието съвпада с подготовката на Военновъздушните сили за сключване на големи договори за изстрелване на ракети с две частни аерокосмически компании.

През октомври 2018 г. Военновъздушните сили на Съединените щати отделиха 2 милиарда долара за компаниите на United Launch Alliance, Blue Origin и Northrop Grumman, за да разработят ракети за стартиране на правителствени сателити.

SpaceX загуби конкурса, а победители станаха ракетата Vulcan на компанията ULA, ракетата OmegaA от Northrop Grumman и ракетата New Glenn на Blue Origin. Първият полет на Vulcan е планиран за средата на 2020 г., първият старт на OmegaA и New Glenn - през 2021 година.

През следващата година Военновъздушните сили ще изберат две компании, които ще си поделят договорите за стартове на Пентагона. Тъй като SpaceX загуби началния кръг на финансиране, компанията се опасява, че ще бъде в неизгодно положение. Ракетата New Glenn няма да бъде готова за полет следващата година, така че Blue Origin на Джеф Безос лобира пред Пентагона и членовете на Конгреса да забавят покупките. (Безос притежава The Washington Post)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !