SpaceX иска да изгради собствен космически център в Кейп Канаверал

Представители на НАСА предложиха за публично обсъждане на проекта на SpaceX за усвояване на 27 хектара от Космическия център Кенеди.

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 юни 2018 в 12:35 8135 0

Графично изобразяване на новия център за изстрелване и кацане на SpaceX в космическия център Кенеди. ©SpaceX, NASA

Започна публично обсъждане на плановете на компанията SpaceX да изгради нов собствен център за сглобяване и изстрелване на ракети от площадка в Космическия център Кенеди на НАСА.

С проекта в PDF формат може да се запознаете тук.

Компанията планира рязко да разшири своето присъствие на космодрум и да изгради собствена контролна кула, хангар и "Ракетна градина" за туристи. Подробности за проекта са публикувани във вестник Florida Today.

През 2018 г. SpaceX планира да осъществи 30 старта на космически кораби - толкова не са извършвани за година нито от отделна компания, нито от отделна държава. И това е само началото - очаква се до две години SpaceX да изстрелва два пъти повече ракети Falcon 9 и най-мощната в употреба в момента Falcon Heavy. Естествено, тези грандиозни планове се нуждаят от широкомащабна инфраструктурна поддръжка.

Именно разработването на собствена инфраструктура предлага SpaceX в заявката си към НАСА.

©SpaceX, NASA

Компанията възнамерява да усвои повече от 27 хектара, на един и половина километра на север от действащия туристическия център в Кейп Канаверал. На първо място, тя планира да изгради хангар с площ от над 12 000 квадратни метра, където ще се работи за възстановяване на ускорителите и горните степени за втора употреба, както и монтаж и подготовка за стартовете.

©SpaceX, NASA

Предвижда се и частен паркинг за 200 автомобила, охранителни услуги и, разбира се, "Ракетна градина", подобна на тази, в която в близост са изложени ракетите на НАСА.

Хангарът. ©SpaceX, NASA

Освен това на територията ще бъде построена 90-метрова футуристична кула, където ще се намира Контролният център за управление на стартовете, както и VIP зона за гости. Ще има и инженерни съоръжения и конферентни зали. Наблизо се предвижда отделна зона за съхраняване на компонентите на ракетите, преди да бъдат сглобени.

©SpaceX, NASA

Ръководството на Космическия център Кенеди на НАСА е заинтересовано от този проект. Той напълно съответства на плановете за превръщането на центъра в космодрум, който служи не само на НАСА, но и на много други търговски потребители, както действат в момента аерогарите по света. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !