SpaceX извърши успешно финалния тест на космическия кораб за превоз на астронавти (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 20 януари 2020 в 11:14 4336 0

Credit: NASA Television

НАСА и SpaceX приключиха демонстрацията за изстрелване на космическия кораб Crew Dragon на компанията с ракетата Falcon 9 в неделя.

Това бе последният голям летателен тест на космическия кораб, преди да започне да изпраща астронавти до Международната космическа станция в рамките на програмата на НАСА за комерсиални пилотирани полети.

Тестът за аварийно напускане на ракетата по време на изстрелване започна в 10:30 ч. EST (17:30 българско време) със старт от историческия комплекс 39A в космическия център на Кенеди на НАСА във Флорида с мисия да покаже способността на космическия кораб безопасно да се отдели от ракетата в малко вероятния случай на аварийна ситуация.

С тази капсула астронавтите ще бъдат транспортирани до Международната космическа станция (МКС) по-късно тази година, но преди това Crew Dragon първо трябваше да премине този тестов полет за клиента си - НАСА.

Осемдесет секунди след изстрелването, стартира авариен сценарий, при който ракетните двигатели са изключени, след което софтуер стартира двигателите на капсулата, които да изведат на безопасно разстояние от ракетата Falcon 9. На борда на Crew Dragon са две кукли вместо екипаж.

Не бе планирано Crew Dragon да пристигне на МКС, това бе известно предварително. Като направи така, че стартът да е неуспешен, SpaceX успя да тества системите, които трябва да изведат астронавтите в безопасност, ако нещо се обърка по време на изстрелването. Успешният авариен тест по време на полет е тежко условие на НАСА, за да започне изпраща астронавти до МКС.

Аварийните процедури на Crew Dragon сработиха отлично, така че изглежда тестът е преминат от SpaceX, компанията Илън Мъск.

По-късно тази година Boeing също ще трябва да извърши такъв тест за „неуспешен изпитателен старт“ с капсулата си Starliner, която също трябва да изведе астронавти на МКС - по-ранният летателен тест през декември се провали.

Източник:

NASA, SpaceX Complete Final Major Flight Test of Crew Spacecraft, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !