SpaceX отложи полета си до Марс за 2020 година

Компанията планираше да изпрати ракета до Червената планета през 2018 година.

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 февруари 2017 в 14:09 3945 0

SpaceX

Кредит SpaceX

Red Dragon на SpaceX ще намали скоростта си на спускане до повърхността с помощта на ракетни двигатели, вградени в корпуса му.

Компанията SpaceX, която планираще да изпрати ракета до Марс през 2018 година, отложи старта с две години. Това съобщи президентът на компанията Гуен Шотуел (Gwynne Shotwell), цитирана от The Verge.

"Нашата цел бе 2018 година, но чувстваме, че ни трябват повече ресурси и да съсредоточим повече усилия върху обучението на екипажа и нашата програма Falcon Heavy", заяви Шотуел на пресконференцията преди старта на в Кейп Канаверал, Флорида. "Така че 2020 ни се струва по-подходяща времева рамка".

Мисията Red Dragon има за цел да тества технологиите, необходими да се приземи тежко оборудване на повърхността на Марс - задача, която не е никак лесна. Марс има особено тънка атмосфера, която осигурява много малко съпротивление, неспособно да забави навлизащия космически кораб. Има риск тежки товари да се разбият в повърхността. Това е наистина голям проблем, ако си припомним катастрофата на апарата "Скиапарели" на ExoMars, а дори и НАСА не е решила напълно тази задача за тежки товари.

За разлика от други спускаеми апарати на Марс, Red Dragon на SpaceX ще намали скоростта си на спускане до повърхността с помощта на ракетни двигатели, вградени в корпуса му, техника, известна като свръхзвуково ретро-задвижване (supersonic retro-propulsion). Ако се окаже успешно, това ще бъде най-голямото превозно средство, някога кацало на Червената планета.

Но сега ще трябва да почакаме най-малко четири години, преди да видим това. SpaceX трябва да отложи мисията с две години, тъй като това е следващата най-добрата възможност за изстрелване. Пътешествията до Марс са най-благоприятни на всеки 26 месеца, когато планетата подравнява орбитата си със земната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !