SpaceX спести 50% от разходите си с повторното използване на ракетата си

Компанията планира в бъдеще да подготвя ракетите си за повторен старт само за 24 часа.

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 април 2017 в 08:30 4019 0

Кредит SpaceX

С повторното изстрелване на първата степен на ракетата Falcon 9, която вече е била в космоса, SpaceX успя да намали повече от от два пъти разходите си в сравнение с производството на нова първа степен на ракетата носител, заяви президентът на компанията Гуин Шотуел, говорейки на 33 -тия космически симпозиум, цитирана от SpaceNews .

Шотуел не дава конкретна цифра за разходите за обновяване на първата степен на ракетата Falcon 9, която направи първия си полет на старта на товарния космически кораб Dragon през април 2016, за да изпрати на орбита сателитът SES-10 на 30 март. "Сумата е значително по-малко от половината от цената на една нова първа степен", отбеляза тя.

И това намаляване на разходите е въпреки че на SpaceX й се наложи задълбочена работа, за да се изследва и ремонтира степента. "Направихме много повече по този въпрос, отколкото ще правим за бъдещи такива, разбира се", - коментира Шотуел.

"В бъдеще планираме да подготвяме ракетите за повторно пускане за 24 часа", добавя тя, като се отбеляза, че компанията няма да счита повторното изстрелване за рентабилно, ако не е възможно да се извърши толкова бързо, колкото е нужно да се подготви самолет за нов полет.

По-рано основателят на SpaceX Илън Мъск заяви, че компанията е изразходвала за разработката на технологии за производство на ракети за многократна употреба близо един милиард долара.

"Представете си, че имате 6 милиона долара в брой в палет, които летят във въздуха и трябва да се разбият в океана. Бихте ли се опитали да ги спасите? Да, да бихте го направили", заяви Мъск на брифинг миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !