SpaceX стартира първите сателити за глобален интернет (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 февруари 2018 в 08:15 8910 0

Кредит SpaceX

Космическата компания SpaceX на 22 февруари в 16:17 часа българско време стартира от базата Ванденбърг на американските ВВС ракетата Falcon 9 с испанския спътник на дистанционното наблюдение на Земята PAZ.

Освен това компанията пусна първите си сателити Microsat-2a и Microsat-2b, които ще тестват технологията за създаване на широка мрежа от сателити за сателитен интернет.

Също така по време на това стартиране се използва нова версия на ракетен аеродинамичен обтекател. Компанията имаше намерение да улови половината от обтекателя в голяма мрежа на специален кораб, съобщи TechCrunch.

Обтекателят не улучи целта и се приземи във водата на няколко стотин метра от кораба, но не е повреден по време на кацане, каза Илън Мъск в туитър.

Освен разработването на ракети носители и космически кораби SpaceX има и други планове. През 2015 г. компанията обяви, че планира да разгърне орбитално съзвездие от спътници, които ще осигурят почти цялата земна повърхност с евтин широколентов достъп до интернет.

Системата ще се състои от почти 12 000 сателита, тежащи няколкостотин килограма, разделени на две групи. Едната от тях ще бъде разположена на надморска височина от 1110 до 1325 километра, а втората е много по-ниска, на надморска височина от 335 до 346 Км. Сателитите ще могат да обменят информация с двата терминала на Земята и помежду си.

Сега SpaceX пусна първите два сателита, които ще тестват технологията за бъдещата орбитална групировка. На 22 февруари, 16:17 часа българско време, ракетата Falcon 9 бе изстреляна от стартовата площадка SLC-4E в базата Ванденбърг на американските военновъздушни сили. Първата степен на ракетата вече бе използвана по време на друг старт през август 2017 г., но този път компанията реши да не го приземява след старта. 11 минути след старта от втората степен се отдели испанският спътник на дистанционното наблюдение на Земята PAZ. Той ще може да прави снимки на земната повърхност с разделителна способност до 25 сантиметра.

Проектът „Старлинк" е огромно предизвикателство към сегашните телекомуникационни корпорации и производителите на спътници. Новата мрежа ще позволява директна връзка с мобилните устройства за разлика от сегашния масов принцип - до наземен разпространител на безжичен сигнал.

Планираният живот на бъдещите спътници е 7-9 години, всеки ще покрива наземна ивица с широчина 2 хиляди километра. Първите два, изстреляни днес, ще работят между 6 и 20 месеца. От разстояние 1125 километра ще изпращат широколентови сигнали към шест стационарни и три мобилни приемни станции на територията на САЩ.

Импулсите ще траят около 15 минути и ще бъдат излъчвани един път в денонощието. В момента на орбита има под 1460 работещи сателита и около 2 600 излезли от употреба. Оптимистичният сценарий на „Спейс Екс" е да активизира мрежата при 800 сателита, като компанията поиска да бъде освободена от конкретен времеви график.

Този старт се отличава и с факта, че този път компанията използва нова версия на обтекател, половината от който се опита да приземи на специален кораб. Миналата година компанията успешно спаси половината от обтекателя за повторно използване, но тогава се приземи с парашути в океана. Този път SpaceX използва плавателен съд с опъната мрежа, в която се падне обтекателя, спускащ се с парашути.

SpaceX е известна с това, че при разработването на ракетите и космическите си кораби залага в тях възможността за повторно използване, за да се намалят разходите за изстрелването. От 2015 г. компанията приземи първата степен на Falcon 9 повече от 20 пъти след старта, а от 2017 г. започва да използва повторно вече летели първи степени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !