Специалист от австрийска клиника за лечението на глиобластом

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 януари 2019 в 00:00 15205 0

Кредит Wiener Privatklinik

Проф. д-р Томас Чех е австрийски специалист по неврохирургия, практикуващ във Wiener Privatklinik. Работата му е специализирана в туморната хирургия, съдовата неврохирургия, детската неврохирургия, епилептичната хирургия и функционалната неврохирургия. За своите пациенти той гарантира възможно най-доброто и оптимизирано лечение.

Ето какво споделя той:

Какво представлява глиобластомът и защо се различава от другите форми на рак на мозъка?

Глиобластом е силно злокачествен тумор на мозъка (според Световната здравна организация - степен 4). Това е първичен мозъчен тумор, за разлика от метастазиралия рак на мозъка, при който произходът на туморни клетки е в друг рак на органи (например гърди, бели дробове, кожа и други), които мигрират от кръвта в мозъка. Произходът на глиобластома са клетки на самия мозък.

Туморните клетки на глиобластома не се разпространяват извън мозъка и гръбначния мозък (има изключителни случаи, но те са много редки).

Защо се счита, че глиобластомът е най-агресивната форма на рак на мозъка?

Туморните клетки нахлуват в мозъка, което означава, че те израстват от първоначалния тумор в други части на мозъка.

Дори и при най-модерното лечение прогнозата при такъв тип злокачествено заболяване е много лоша.

Какви са причините за възникването му?

Някои тумори се развиват до степен 4 (глиобластома) от по-бавно нарастващи тумори степен 2 и 3 (дифузни астроцитоми), докато други, така наречените първични глиобластоми, са степен 4 от самото начало на заболяването.

Малка част от глиобластомите се развиват при пациенти с така наречения синдром на предразположение към тумори, което означава, че те имат генетично предразположение да развиват глиобластоми обикновено до други тумори.

Как може да се лекува глиобластомът и при какви обстоятелства има нужда от операция?

Лечението се състои от максимална безопасна резекция чрез операция, последвана от лъчетерапия плюс химиотерапия.

При някои пациенти туморната маса не може да бъде отстранена поради локацията в мозъка, където отстраняването би довело до неприемливи смущения. При тези пациенти се прави така наречена стереотактична биопсия - при този тип хирургия се вкарва сонда в тумора и се отстранява само малка част от тъканта, така че диагнозата Глиобластом се потвърждава преди по-нататъшната терапия.

Кои са първите симптоми на глиобластома и как се развиват във времето?

Симптомите са по същество свързани с областта на мозъка, в която туморът расте. Те се дължат на разрушаването на мозъчната тъкан от тумора. Така че, ако туморът се разраства в областите на речта, пациентът ще се затрудни в намирането правилните думи при говорене или разбирането на говоримия език. Ако расте в части, които контролират движението, пациентът ще изпита парализа на ръката или крака. Тъй като е бързо развиващ се тумор, симптомите се развиват бързо.

Какви са шансовете за успешна операция и какви анализи са необходими за диагностициране на глиобластома?

В зависимост от скенера (ядрено-магнитен резонанс) и състоянието на операцията на пациента, за да се отстрани колкото се може повече от тумора, без да се създават нови дефицити, трябва да се планират. Отстранената тъкан след това се анализира от патолога, за да класифицира тумора.

В какво се състои възстановяването след операцията и колко висок е рискът от рецидив?

Хирургията трябва да се извършва по такъв начин, че да позволи бързо възстановяване и да се даде възможност за започване на лъчетерапия и химиотерапия в рамките на няколко седмици след операцията.

За съжаление при около 80% от пациентите се наблюдава завръщане на заболяването в рамките на 2-3 години.

Защо в случая с младите хора шансовете за оцеляване и възстановяване са по-високи?

Както споменах и по-горе има различни видове глиобластом. По-младите хора по-често имат т.нар. Вторичен глиобластом, които се развиват от астроцитом степен 2 или 3, докато по-възрастните пациенти обикновено страдат от първичен глиобластом. При вторичния тип тумори имат малко по-добра прогноза с по-дълга преживяемост, докато първичният глиобластом за съжаление носи лоши прогнози.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !