Специалисти настояват за ваксини срещу варицела

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 20:04 4793 0

Време е Министерството на здравопазването да започне да внася ваксини срещу варицела и те да влязат в задължителния имунизационен календар у нас, заяви доц. д-р Атанас Мангъров, който завежда детското отделение към Инфекциозна болница.

"Всяка година имаме 30-40 хил. случая на варицела. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо, за да накара фирмите да вкарат тези ваксини в страната. Има постоянно ниво на заболяемост от варицела. Това ще продължи и през следващите години, ако няма ваксина", категоричен бе доц. д-р Мангъров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"В последните две години имаме увеличен брой на заболелите от варицела. Такава тенденция се наблюдава от 2015 г. Голяма част от децата вече са преболедували или придобили имунитет", посочи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Според него, ако се приеме задължително ваксиниране на децата, то трябва да се случи след 3-4 години, защото над 60 000 регистрирани боледували вече имат имунитет.

Доц. Мангъров обаче смята, че това не е причина за отлагане, тъй като всяка година има по 65 хил. деца, които ще се разболеят.

Двамата специалисти предупредиха, че варицелата е опасно заболяване и понякога се стига до усложнения дори при децата, а хората над 35-годишна възраст карат тежко заболяването.

В много държави ваксината срещу варицела влиза в редовния имунизационен календар за бебетата. В ЕС* например се прилага в Германия, Гърция, част от Испания и Италия, Кипър, Латвия, Люксембург. В други 17 европейски държави ваксината е препоръчителна за тийнейджъри и някои рискови групи.

*по данни на Европейския център за превенция на болестите и контрол от 2014 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !