Специална бактерицидна боя ще поддържа болниците стерилни

Наука OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 13:47 5541 1

Кредит Sherwin-Williams

Чистотата е от изключителна важност във всяка болница, но поддържането на всички повърхности почистени от микроорганизми и бактерии не е никак лесно - и затова всяко решение, което може да помогне на сградите да се поддържат хигиенични биха били от огромна помощ на персонала и пациентите. Представяме ви нова марка боя от Sherwin-Williams, която автоматично убива бактериите, според последните доклади.

Боята се нарича "Paint Shield" (боя-щит) и има бактерицидно действие, убивайки повечето бактерии причиняващи инфекции само до два часа след контакта с нея, съобщават от Sherwin-Williams. 99,9% от микроорганизмите - включително мултирезистентния Streptococcus aureaus (MRSA) и чревната бактерия E. coli - могат да се унищожават от повърхностите преди екипът по почистването дори да се е свършил работата. Наличните инфекциозни бактерии биват убити, а растежа на други обичайни микроби е силно потиснат, като боята остава ефективна до 4 години.

"Paint Shield е едно от най-сериозните технологични постижения в сферата за последните 150 години," твърди Крис Конър (Chris Connor), оперативен директор на Sherwin-Williams в изявление пред медиите. "Paint Shield представлява изумително нововъведение при технологиите на боите, тъй като може да убива повечето инфекциозни патогени по боядисаните повърхности."

Откритието идва тъкмо навреме: според последните данни от Американските центрове за контрол на заболяванията и превенция (CDC), 4% от пациентите в Щатите се заразяват с поне една инфекция по време на болничния си престой. От компанията Sherin-Williams твърдят са прекарали много време в проучвания съвместно с учени и експерти микробиолози, за да разработят боята, която ще бъде на пазара от следващата година.

Бактерицидната боя Paint Shield ще се произвежда в 590 разцветки. Тя може да се прилага на твърди вътрешни непорести повърхности като тавани, стени, врати и первази, не само в болници но също така в други медицински учреждения, спортни центрове, центрове за грижа за хора със специални нужди, домове за възрастни и дори на круизни кораби.

"За да постигнем желания напредък в борбата с болничните инфекции се налага да се прилагат множество различни мерки, включително пасивни методи, които не са толкова зависими от човешката намеса," коментира Стив Ревню (Steve Revnew) от Sherwin-Williams. "Елиминирайки MRSA и други патогенни бактерии, дори при честа контаминация, боята Paint Shield предоставя на болници и други учреждения ново ценно средство при борбата с разпространението на вътреболничните инфекции."

Продуктът Paint Shield все още предстои да бъде тестван в реални обстоятелства, където трябва да задоволи редица здравни изисквания и регулации за безопасност преди да встъпи в масово приложение. Ако бъде одобрен за болнична употреба, този еновативен продукт може да спомогне за значително понижаване на броя на пациентите, които стават жертва на инфекции прихванати тъкмо на местата, където те са отишли, за да се оправят.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2015 в 11:23

Традиционната технология за дезинфекция с боя е гасената вар. Досадното е само че ефектът не трае толкова дълго.