Спиращо дъха видео на реки от лава от вулкана Килауеа

Наука OFFNews Последна промяна на 22 май 2017 в 14:35 4996 0

Снимка: Tom Pfeiffer / volcanodiscovery.com

Спиращо дъха тайм-лапс видео улавя реки от лава, излизащи на талази от най-активния щитов вуклан в Хавай - Килауеа. 

Записът, заснет на 19 май, показва впечатляващо количество разтопени скали, стичащи се надолу след като са преминали около 6 км през гребена на вулкана.

Уловени от специалистите по заснемане на вулкани от Eppix Adventures Photography, кадрите са толкова близки, че екипът е "усетил жегата" от горещата каменна река.

Един от фотографите споделя, че мястото е било недостъпно до петък именно заради тези стичащи се реки от лава. Тогава потокът се отдръпва от дъното на скалите и това позволило да се направи записа. "Имаше лава навсякъде", споделя фотографът, като уточнява, че задачата е била трудна дори за опитен приключенец, съобщава Storyful Media.

Екипът фотографи също така споделя суров материал на a'a лава, свличаща се по склон на Пулама Пали на крайбрежните части на Килауеа (съществуват три типа лавови потоци, чиито имена в повечето случаи произхождат от хавайски думи - a'a, пахоехое и блокова лава).

Вулканът Килауеа, разположен в южната част на Хавай, е един от най-активните вулкани в света, с непрекъснати изригвания от 1983 г. Това са най-дългите континентални изригвания, познати на Земята. Стопените скали падат в океана от десетилетия, като по този начин разширяват и променят крайбрежието на острова. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !