Според предварителни данни редуването на различни COVID ваксини увеличава реакциите

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2021 в 06:01 3705 0

Кредит: Unsplash / CC0 Public Domain

Ако след доза от ваксината на Oxford-AstraZeneca втората е от ваксината на Pfizer, реакциите - леки и средни- от инокулирането ще са по-чести в сравнение със стандартните схеми. Това са изводите от предварителните данни от проучването Com-COV, ръководено от Университета в Оксфорд, стартирано по-рано тази година за изследване на реакциите при смесени схеми.

Представяйки резултатите в списание Lancet, те съобщават, че когато се дават на интервал от четири седмици, и двете „смесени“ схеми (Pfizer-BioNTech, последвана от Oxford-AstraZeneca и Oxford-AstraZeneca, последвана от Pfizer -BioNTech) предизвиква по-чести реакции след 2-рата, „бустер“ доза от стандартните, „несмесени“ схеми. Добавя се, че нежеланите реакции са краткотрайни и няма други опасения за безопасността.

Матю Снейп, доцент по педиатрия и ваксинология в Оксфордския университет и главен изследовател в пручването, обяснява:

„Въпреки че това е второстепенна част от това, което се опитваме да научим чрез тези проучвания, важно е да информираме хората за тези данни, особено тъй като тези схеми със смесени дози се обмислят в няколко държави. Резултатите от това проучване показват, че схемите със смесени дози могат да доведат до увеличаване на отсъствията от работа в деня след имунизацията и това е важно да се има предвид при планирането на имунизацията на здравните работници.

„Важно е да се отбележи, че няма никакви проблеми с безопасността и това не ни казва дали ще бъде засегнат имунният отговор. Надяваме се да съобщим тези данни през следващите месеци. Междувременно ние адаптирахме текущото проучване, за да преценим дали ранната и редовна употреба на парацетамол намалява честотата на тези реакции".

Те също така отбелязват, че тъй като данните от проучването са записани при участници на възраст 50 и повече години, има вероятност подобни реакции да са по-разпространени в по-младите възрастови групи.

Справка: Heterologous prime-boost COVID-19 vaccination: initial reactogenicity data, Robert H Shaw, Arabella Stuart, Melanie Greenland, Xinxue Liu, Jonathan S Nguyen Van-Tam, Matthew D Snape et al.
The Lancet, Published: May 12, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01115-6

Източник: Preliminary data suggests mixing COVID-19 vaccine increases reactogenicity, University of Oxford

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !