Спортисти, претърпели мозъчно сътресение, е по-вероятно да си контузят краката месеци по-късно

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 януари 2017 в 11:00 5120 1

Кредит AP / Mel Evans

Главоболието не е единственото следствие от травмите на главата.

Спортисти, които са претърпели мозъчно сътресение, е по-вероятно по-късно да скъсат сухожилие на коляното или да навехнат глезен.

И възможната причина може да са станалите им по-сковани бедра и по-хлабави крака, съобщава NewScientist.

Има по-голяма вероятност спортистите със сътресение да получат травми на опорно-двигателния апарат на долните крайници до три месеца след контузията на главата. "Знаехме, че е по-вероятно да се наранят, но не знаехме защо", разказва Доминик Дюбоз (Dominique DuBose) от Университета на Флорида, Гейнсвил.

Изследването е публикувано в Medicine & Science in Sports & Exercise.

Екипът изследва 39 колежани, играещи американски футбол. От тях 13 са имали чести контузии на главата. Дюбоз и нейните колеги са открили, че средно след 50 дни след травмата на главата, спортистите имат по-сковани бедра, но по-свободни колене и крака.

Променената гъвкавост на крайниците на атлетите "може да е знак за промени в мускулния контрол, предизвикани от мозъчното сътресение, но какво предизвиква това не е ясно. Една от теориите е, че сътресението на мозъка има потискащ ефект върху области на мозъка, свързани с движението, дори и след като другите симптоми са отминали.

"Мисля, че някаква част от процесите на мозъка, нарушени от мозъчното сътресение, засягат способността на централната нервна система да предвижда, планира или направлява движението, което води до проблеми в активирането на мускулите и следователно на модела на движение", коментира членът на екипа Тери Хмелевски (Terri Chmielewski). "Когато има промяна в модела на движение, това може да доведе до травми".

Проблеми в други мозъчни системи, като зрението, могат да увеличат също риска от спортна травма, разказва Алисън Брукс (Alison Brooks) от Университета на Уисконсин, Медисън. Но тя предупреждава, че основната корелация между мозъчното сътресение и други наранявания е неясна. "Как можем да разберем дали тези спортисти не са били различни преди травмата? Може би причината да имат сътресение преди всичко е, че има нещо по-различно в тях", отбелязва тя.

Дори и така, връзката между мозъчното сътресение, сковаността и контузията, в крайна сметка може да доведе до промени в начина, по който спортисти се възстановяват от травма. Може да се наложи да се подложат на по-задълбочена оценка на способността им за контрол на мускулите и е нужно да отговорят на по-строги здравни критерии, преди да им бъде позволено да играят отново, коментира Даниел Херман (Daniel Herman).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.01 2017 в 13:26

Искате ли дедо поп да се хване на бас че спортисти, които са си контузили краката имат също толкова увеличена вероятност да претърпят мозъчно сътресение месеци по-късно?

Просто някои хора играят рисково.