Спускаемият апарат на Розета, Philae: "Здравей Земя! Чуваш ли ме?" (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 юни 2015 в 20:28 3992 0

Както съобщихме вчера, спускаемият апарат на Розета, Philae се е събудил след седем месеца "сън" на повърхността на кометата 67P/Чюрумов-Герасименко за 85 секунди.

Новината е обявена чрез Twitter, а Европейската космическа агенция (ЕКА) е оптимист, че апаратът ще продължи работа.

Неоспоримо най-голямото научно постижение за миналата година е първото по рода си кацане на космическия апарат на повърхността на кометата от орбиталната станция Rosetta. Philae събра изключително ценни данни през 60-те часа работа. Philae е проектиран да бъде захранван със слънчева енергия, но се приземи в място, което остава в сянка. За съжаление батерии му свършиха и на 15 ноември 2014г бе последният сеанс за връзка.  

Единствената надежда бе, че кометата се движи към Слънцето като най-близкият подход е на 13 август.

Въпреки че мнозина бяха отписали Philae, изследователите от ЕКА не се отказват и се опитват да се свържат с апарата на 12 март 2015, но безуспешно. 

Илюстрация: ЕКА

И "спящата красавица" се събуди! На 13 юни 23:28 българско време ЕКА съобщи, че Philae е излязла от хибернация.

Twitter акаунтът на космическата сонда, управляван от контролния център в Кьолн, написа първото си съобщение след 14 ноември 2014: "Здравей Земя! Чуваш ли ме? #WakeUpPhilae ".

Това бе последвано от кратък трогателен разговор с ESA Rosetta:

Philae Lander:‏"Аз съм будна! От колко време съм спала?"

ESA Rosetta: Здравей Philae2014! Доста дълго спа, около 7 месеца!

Philae Lander:‏"Уау @ESA_Rosetta! Това е доста дълго време ... време е да се върна на работа!"

ESA Rosetta: @Philae2014, Необходимо е да се провери първо, че си добре, здрава и на достатъчно топло, @philae2014! Успокой се за сега :)

Philae Lander:‏ "OK @ESA_Rosetta! Аз все още съм малко уморена, така или иначе ... ще говоря с теб по-късно! Обратно към #lifeonacomet!!"

Екипът в центъра за контрол на спускаемия апарат Philae в Германския аерокосмически център (DLR) е приел 300 пакети с данни от космическия апарат няколко часа по-рано, но проверява тяхната надеждност, преди да направи публична информацията.

"Philae е в много добро състояние: Тя е с работна температура от -35ºC и има 24 вата на разположение", обяснява д-р Щтефан Уламек (Stephan Ulamec), ръководител на проекта Philae към DLR. "Спускаемият апарат е готов за експлоатация."

Щтефан Уламек съобщи, че има огромно количество данни (8000 пакета), събирани няколко дни след като Philae се приземи, но все още не са получени на Земята, а са останали в паметта на Philae, но екипите на ЕКА се надяват да бъдат изпратени по време на бъдещите будни периоди.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !