Сравнение на новия коронавирус с предишни епидемии

Ваня Милева Последна промяна на 04 февруари 2020 в 09:49 12777 0

Към днешна дата коронавирусът от Ухан е погубил най-малко 400 души и е заразил над 20 000 в близо 30 страни, включително няколко европейски.

В момента огнището не се счита за пандемия, въпреки бързото му разпространение. Световната здравна организация обяви епидемията за глобална заплаха за общественото здраве, а Китай постави Ухан и други близки градове под карантина, за да спре разпространението на вируса.

Ето как епидемията от Ухан изглежда в сравнение с други големи вирусни огнища през последните 50 години.

Кредит: Shayanne Gal/Business Insider

Диаграмата по-горе не включва вируси, пренасяни от комари като зика, малария и денга.

Всички тези болести прескачат от животни към хора

Според експерти новият коронавирус вероятно произхожда от прилепи. Повече от 75 процента от възникващите болести са тръгнали от животни. Затова се наричат зоонозни болести, което означава, че могат да прескачат от животни към хора.

Най-малко 10 епидемии през миналия век са се разпространили сред хората от животни като прилепи, птици и прасета.

Еболата се пренесе от плодовите прилепи в Западна Африка преди 40 години и погуби повече от 13 500 души. Вирусът на Марбург, SARS (тежък остър респираторен синдром), MERS (Близкоизточен респираторен синдром) и хенипавирусът също произхождат от прилепи.

Междувременно, птичият грип H7N9 и H5N9 прескача от заразени домашни птици на китайските пазари, и заедно погубват повече от 1000 души.

Пандемията свински грип 2009-2010 г. (известна още като H1N1), започна, естествено, от прасетата. Тя уби близо 300 000 души в глобална пандемия и се разпространи в 214 държави за по-малко от година според СЗО.

СЗО и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) спряха да следят случаите на H1N1 по средата на пандемията, но проучване от 2011 г. съобщава, че между 11% и 21% от населението на света са се заразили с вируса. През 2010 г. населението в световен мащаб е 6,93 милиарда.

През 2019 г. СЗО съобщи, че коефициентът на смъртност за H1N1 е 0,02%.

Според експерти болестите ще продължат да се разпространяват от животни към хора с нарастването на глобалното население. Колкото повече хора има на Земята, толкова повече нашият вид се премества в по-диви местообитания и се среща с същества, които носят вируси.

"Инфекциозните болести ще продължат да се появяват отново и отново. Мисля, че това е част от живота в света, в който живеем сега", заяви пред Business Insider Ерик Тонер (Eric Toner), старши учен в Центъра за здравеопазване на Университета Джонс Хопкинс.

"Ние сме в епоха на епидемиите заради глобализацията и посегателството върху дивата природа".

Източник:

One chart shows how the Wuhan coronavirus compares to other major outbreaks and pandemics in the last 50 years,  Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !