Средната телесна температура на човека се е понижила от 19-ти век насам

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 януари 2020 в 10:58 8036 0

Кредит pixabay

Преглеждайки исторически медицински записи от последните няколко века, учени забелязват интересна тенденция - средната човешка температура на тялото в САЩ е намаляла от 19-ти век насам. Учени от Медицинското училище на Университета Станфорд опитват да дадат обяснение на това наблюдение в своята публикация в eLife.

Повечето хора, включително и много лекари, биха казали, че средната температура на тялото е 37°C, число, идващо от книгата на немския физик Карл Рейнхолд Аугуст Вундерлих (Carl Reinhold August Wunderlich) от 1868 г. Въпреки това, скорошно изследване на над 35 000 британски пациенти с почти 250 000 измервания на температурата, показва, че средната температура в устата е 36,6°C.

На какво се дължи тази разлика? Дали отразява истинска тенденция или е въпрос на по-точни термометри или различни методи на измерване? Може би изненадващо, учените предполагат, че отговорът е свързан с възпаленията.

За целта на изследването, учените използват 677 423 температурни измервания от щатската база данни, от 19-ти век насам, като най-ранните са на ветерани от Гражданската война. Учените опитват да изяснят дали разликите идват от промяна на технологията на термометрите или от начина на измерване на температурата във всяка база данни. Например при данните от ветераните, които включват различни поколения и се предполага един и същ вид термометър, учените забелязват, че за всяко десетилетие тенденцията съвпада с другите наблюдения и резултати.

Тези резултати потвърждават някои известни преди факти за промяната на телесната температура. Например данните показват, че температурата е по-висока в края на деня. Отбелязва се и че като цяло по-младите хора и жените имат средно по-висока температура. 

По-интересното е, че данните показват, че мъжете, родени след 2000 г. като цяло имат температура с 0.59°C по-ниска от тази в началото на 19-ти век. Средната телесна температура и на жените е намаляла средно с 0.32°C от 1890 г. със сходна степен на намаляване.

Учените заключват, че наблюдаваните промени може наистина да се дължат на физиологични промени, дължащи се на промените в околната среда в последните 200 години. Възможно е специално виновникът да са хроничните възпаления, свързани с общо лошото здравословно състояние през 19-ти век. Заедно с това, авторите предполагат, че по-ниската телесна температура и по-малкото възпаления може да са свързани с общо забавяне на метаболизма, което е резултат от промените в количеството енергия, която използваме. 

"Възпаленията произвеждат всякакви видове протеини и цитокини, които ускоряват метаболизма и повишават температурата", разказва д-р Джули Парсънет (Julie Parsonnet), професор по медицина и изследвания в здравеопазването. 

С напредъка на медицинските грижи, по-добрата хигиена и по-голям достъп до храна, нивата на влошеното здраве и и хроничните възпаления започват да намаляват през 20-ти век, което е едно от възможните обяснения на този очевиден спад на телесната температура. 

Но някои от факторите, за които е известно, че също повлияват телесната температура, не могат да бъдат отчетени заради липсата на данни. Например при много от записите няма информация за температурата на околната среда и времето на деня, в които е направено измерването. Други фактори, като промени в демографията също могат да помогнат да се обясни тенденцията. 

Въпреки това учените са на мнение, че не е толкова изненадващо, че телата ни са се променили през последните няколко века. 

"Физиологически сме просто различни от това, което сме били в миналото", обяснява Парсънет. "Средата, в която живеем, се е променила, включително температурата в домовете ни, контактът ни с микроорганизми и храната, до която имаме достъп. Всички тези фактори означават, че дори да смятаме човешките същества като мономорфни и непроменени през цялата човешка еволюция, ние не сме същите. Всъщност се променяме физиологически."

Източник: IFLScience - Average Body Temperature In The US Has Dropped Since 19th Century, Claims Study

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !