Средновековна жена-воин, намерена във викингско гробище, не е викинг, а славянка

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2019 в 12:00 21837 0

Когато археолозите откриват до останките на жена във викингско гробище брадва, те решават може би е била боец. Но по-внимателното разглеждане на оръжието и нейното погребение разкри нещо неочаквано - тази свирепа жена-воин, умряла преди повече от 1000 години - всъщност не е от викингските народи.

Жената е била славянка, с произход  от регион в Източна Европа на територията на днешна Полша, съобщават изследователите от полското Министерство на науката и висшето образование.

През цялата история и по целия свят жените притежават оръжия. През последните години археолозите откриват доказателства, че някои викингски жени са били погребвани с оръжие. Но в много от тези случаи не е имало човешки останки в гробовете, а полът на бившите обитатели е изведен от наличието на бижута и други предмети, които обикновено принадлежат на жени, обяснява Лешек Гардела (Leszek Gardeła), археолог от Университета в Бон, Германия и Университета в Берген, Норвегия.

По скелета няма очевидни следи от наранявания, които биха подсказали как е починала, разказва Гардела. Брадвата прилича на подобни инструменти от южната част на Балтийско море - регион, който включва сега страните, граничещи с Балтийско море, като Полша, Германия и Литва - и камерното изграждане на нейния гроб напомня на гробищни структури от тази част на света по време на Средновековието.

Реконструкция на художник на мястото за погребението, където археолозите откриват останките от жена с брадва от южния балтийски регион. Кредит: Илюстрация от Мирослав Кузма (Mirosław Kuźma)

През този период в Дания славяните и скандинавците са живеели близо, на една и съща територия, което би обяснило защо една славянка е положена на датско гробище, се казва в изявлението на Гардела.

Към днешна дата в Норвегия, Дания и Швеция са открити около 30 гроба на жени, съдържащи оръжия. От тях, 10 гроба - включително този на славянката жена-воин - са идентифицирани от Гардела. Констатациите му ще бъдат публикувани през 2020 г. като част от проект за проучване на викингските и славянските жени-воини, озаглавени "Амазонките на Севера", се казва в изявлението.

Източник: Medieval Warrior Woman Found in a Viking Graveyard Was No Viking, Live Science

Изследователят Лешек Гардела изследва брадвата, намерена в гроб на жена. Кредит: Mira Fricke

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !