Срутване на скали и лед в Хималаите уби над 200 души - това може да се случи отново

Ваня Милева Последна промяна на 11 юни 2021 в 08:00 3937 0

Унищожената водна централа Tapovan Vishnugad след опустошителен поток от отломки на 7 февруари 2021 г. Кредит: Irfan Rashid, Department of Geoinformatics, University of Kashmir

Регионът Утаракханд в Индия преживя хуманитарна трагедия на 7 февруари 2021 г., когато вълна от отломки и вода се изсипа надолу по долините на реките Ронти Гад, Ришиганга и Даулиганга.

Събитието започва, когато носещо ледник парче скала във форма на клин се отчупва от стръмен хребет в хималайската планинска верига. Полученият поток  от отломки унищожава две водноелектрически съоръжения и оставя над 200 души мъртви или изчезнали.

Колектив от 53 учени се събира в дните след бедствието, за да разследва причината, обхвата и въздействието му. Екипът установи, че наводнението е причинено от падащи скални и ледникови късове, които се топят при спускането му - не от езеро или отклонена река - което ще помогне на изследователите и политиците по-добре да идентифицират възникващите опасности в региона.

Проучването, което използва сателитни изображения, сеизмични записи и видеозаписи на очевидци за създаване на компютърни модели на потока, е публикувано на 10 юни 2021 г. в Science.

Компютърен модел на скалната и ледниковата лавина Шамоли. Кредит: Ashim Sattar; UZH

Първоначалните хипотези за причината на събитието предполагат изблик на ледниково езеро. Но няма ледникови езера, достатъчно големи, за да предизвикат наводнение в близост до площадката, установи екипът.

„Достъпът ни до сателитни изображения с висока разделителна способност и софтуер за изследване, както и опитът ни в сателитното дистанционно наблюдение бяха от решаващо значение за погледа от птичи поглед на това как се развива събитието“, коментира съавторът Шашанк Бхушан (Shashank Bhushan), докторант от Университета на Вашингтон по гражданско и екологично инженерство. „Работихме с нашите френски сътрудници, за да координираме сателитните колекции в рамките на дни след събитието и бързо да обработим изображенията, за да извлечем подробни топографски карти на мястото“.

Изследователите сравняват изображенията и топографските карти преди и след събитието, за да документират всички промени и да реконструират последователността на събитията.

„Проследихме шлейфа от прах и вода до забележим тъмен участък високо на стръмен склон“, разказва водещият автор Дан Шугар (Dan Shugar), доцент в Университета в Калгари.

Тъмният участък се оказа белегът, оставен от 27 милиона кубически метра липсващ скален и ледников лед.

„Това беше източникът на гигантско свлачище, което предизвика каскадата от събития и причини огромна смърт и разрушения“, обяснява Шугар.

Изследователите използват картите, за да определят докъде е паднала купчина от лед и скали.

„Фаталният блок падна от повече от миля (близо 2 км), преди да се удари в дъното на долината. За да поставите тази височина в контекст, представете си вертикално подреждане на шест Айфелови кули“, отбелязва Бхушан.

„Когато блокът падна, по-голямата част от ледниковия лед се стопи за минути. Това доведе до огромен обем вода, свързан с наводнението“, разказа Бхушан. „Това е изключително необичайно - нормално скално свлачище или снежна/ледена лавина не биха могли да произведат такива огромни количества вода“.

Екипът също така използва архиви от сателитни изображения, за да покаже, че големи ледени маси са се срутвали и преди от същия хребет и са ударили същата долина през последните години. Изследователите предполагат, че изменението на климата вероятно увеличава честотата на подобни събития и че по-големият размер на последното бедствие трябва да се има предвид преди по-нататъшното развитие на инфраструктурата в района.

„Тези високопланински реки са привлекателни за водноелектрически проекти, но се нуждаем от по-добро разбиране на пълния спектър от потенциални високопланински опасности“, съавторът Дейвид Шийн (David Shean), асистент по гражданско и екологично инженерство от  Университета на Вашингтон. „Надяваме се, че уроците, извлечени от тези усилия, ще подобрят способността ни да реагираме на бъдещи бедствия и да ръководим политически решения, които ще спасят животи“.

Справка: A massive rock and ice avalanche caused the 2021 disaster at Chamoli, Indian Himalaya
D. H. Shugar, M. Jacquemart, D. Shean, S. Bhushan, K. Upadhyay, A. Sattar, W. Schwanghart, S. McBride et al., 10 June 2021, Science.
DOI: 10.1126/science.abh4455

Източник: Cause, scope determined for deadly winter debris flow in Uttarakhand, India, University of Washington

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !