Стареем не заради свободните радикали, според ново проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 август 2015 в 12:02 9878 1

Кредит www.healthplexus.net

Схема как действат свободните радикали според популярната теория.

Свободните радикали не са непременно вредни за организмите на бозайниците, са установили американски учени.

Повишените нива на тези частици не ускорили стареенето на лабораторни мишки, както се предполага от теорията за стареенето заради свободните радикали. Напротив, при млади индивиди, те били изключително полезни, ускорили заздравяването на кожата, съобщава Science Daily.

Материали от изследването са представени в сборника Proceedings of the National Academy of Sciences.

Свободните радикали са частици (обикновено летливи), съдържащи един или повече несдвоени електрони във външната електронна обвивка. В тялото те се появяват като страничен продукт на обмяната на веществата, както и от външни източници (тютюн и други токсини). Смята се, че свободните радикали променят химическата структура на клетки, протеини и ДНК и ги повреждат.

Но Джудит Камписи  (Judith Campisi) и нейните колеги в Института по геронтология Buck (Buck Institute for Research on Aging) установили, че свободните радикали предизвикват увреждане на митохондриите на клетките на епитела. Те започват по-бързо да се делят, и така рани, порязвания и други подобни нарушения зарастват по-бързо.

Но с напредването на възрастта, този ефект престава да бъде от полза. Клетките на кожата спират да се делят, запасът от стволови клетки намалява поради ускореното им делене в началото на живота, а кожата започва да старее бързо. "Открихме неочаквани плеиотропични ефекти: механизмите, които помагат в младежките години, с възрастта започват да създават проблеми", - коментира Камписи.

Очевидно природата използва свободните радикали да се подобри здравето на кожата, а дори и до дълбока старост, този процес не е опасен. Тъй като опустошителните последици започват да се отрази само в края на репродуктивната възраст, у еволюцията не е възникнала нужда да се коригира този механизъм.

Що се отнася до практическите изводи, Камписи предупреждава за опасността от приема на антиоксиданти. В големи количества тези лекарства потискат действието на свободните радикали - те не забавят процеса на стареене, но затова пък не позволяват на свободните радикали да изпълняват своите биологични функции.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2015 в 12:38

Тия откриха Америка.