Стареенето е свързано с нивата на желязо в кръвта

Ваня Милева Последна промяна на 17 юли 2020 в 09:33 12057 0

Кредит Pixabay

Високите нива на желязо в кръвта имат отрицателно въздействие върху стареенето. Поддържането на нивата може да предотврати здравословни и невродегенеративни проблеми, свързани с възрастта.

Резултатите биха могли да ускорят разработването на лекарства за намаляване на свързаните с възрастта заболявания, увеличаване на броя на годините, прекарани в добро здраве и по-голям шанс за живот до старост без болести, казват изследователите.

Учените от Университета на Единбург и Института за биология на стареенето в Германия Макс Планк се фокусират върху три мерки, свързани с биологичното стареене - продължителност на живота, години на живот, прекарани без болести, и изключително дълъг живот (дълголетие).

Биологичното стареене е процесът на постепенна деградация на организма, водещ до фатални заболявания - сърдечно-съдови заболявания, деменция и ракови заболявания - при всички хора протича по различен начин и с различна скорост. Британските и германските изследователи изглежда са успели да открият генетичните причини, които могат да обяснят тези различия.

Изследователите събират информация от три публични набора от данни, за да направят анализ с безпрецедентни подробности. Комбинираният набор от данни е еквивалентен на изучаването на 1,75 милиона с добра продължителност на живота и над 60 000 дълголетници.

Екипът идентифицира десет участъка от генома, свързани с продължителността на живота, годините в добро здраве и дълголетие. Те откриват също, че сред тези гени твърде много са свързани с метаболизма на желязото в кръвта и за трите мерки за стареене.

Изследователите потвърждават това чрез статистически метод - известен като Менделова рандомизация.

Желязото в кръвта се влияе от диетата и необичайно високите или ниските нива са свързани със състояния като болестта на Паркинсон, чернодробно заболяване и намаляване на способността на организма да се бори с инфекциите в по-напреднала възраст.

Изследователите смятат, че проектирането на лекарство, което би могло да имитира влиянието на генетичните изменения върху метаболизма на желязото, би могло да бъде бъдеща стъпка за преодоляване на някои от ефектите на стареенето, но са нужни още проучвания.

„Ние сме много развълнувани от това, което открихме. То доказва, че високото ниво на желязо в кръвта намалява продължителността на здравословния живот и съответно поддържането на това ниво в нормата може да предотврати заболявания, свързани с възрастта. Предполагаме, че нашето откритие за метаболизма на желязото може да обясни защо консумацията на големи количества червено месо, богато на желязо, с възрастта води до сърдечно-съдови заболявания“, коментира д-р Пол Тимърс (Paul Timmers) от Университета в Единбург.

Справка: “Multivariate genomic scan implicates novel loci and haem metabolism in human ageing”.  Paul R. H. J. Timmers, James F. Wilson, Peter K. Joshi & Joris Deelen. Nature Communications, DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-020-17312-3 Open access

Източник: Blood Iron Levels Could be Key to Slowing Aging, University of Edinburgh

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !