Старите плочи или новият стрийминг - кое е по-вредно за околната среда?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 април 2019 в 12:22 1756 0

Снимка: pinterest
Снимка: pinterest

Преминаването към стрийминг направи слушането на записана музика по-достъпно от всякога. Но според проучване на изследователи от Университета в Глазгоу и Университета в Осло, той има по-негативно влияние върху планетата, отколкото физическите записи, съобщават Futurism

За да са сигурни, че сравняват съизмерими величини, учените трансформират екологичната оценка от производството на винилови плочи, аудиокасети и компакт дискове в еквивалент отделен парников газ (greenhouse gas equivalents (GHGs)). След това правят същото и за съхранението и обработката на музиката онлайн. 

Според тяхната оценка, потреблението на музика в САЩ има като резултат 140 милиона килограма емисии през 1977 (бумът на виниловите плочи) и 157 милиона килограма през 2000 (най-големите продажби на CD). Към 2016 количествата се покачват на минимум 200 милиона, а вероятно повече от 350 милиона килограма парникови газове. 

Все пак има и добри новини: преходът към стийминг е намалил количествата пластмаса, произвеждани от музикалната индустрия и свързаното с това замърсяване. През 1977 са произведени 58 милиона килограма пластмаса, а през 2016 това количество спада до едва 8 милиона килограма. 

"Целта на това изследване не е да каже на потребителите да не слушат музика, а да имат представа за влиянието и стойността, които има поведението им като потребители на музика," пояснява ученият Мат Бренан (Matt Brennan). "Надяваме се, че нашите резултати ще насърчат преминаването към по-устойчиви потребителски решения и услуги, които ще носят възнаграждение на създателите на музика, но с мисъл към влиянието върху околната среда. "

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !