Стартъп фармацевтична компания смята, че е близо до лек за старостта

Ваня Милева Последна промяна на 16 декември 2021 в 00:01 9973 0

Когато остаряваме отслабват мускулите ни, избледнява паметта ни, ставите ни болят, появяват се болести като рак или диабет. Смятаме, че това е неизбежно.

Не така мисли 35-годишният Джеймс Пейер. Той иска да докаже, че възрастта е като полиомиелит или туберкулоза. Тези и други инфекциозни заболявания някога бяха голям бич на човечеството, докато не бяха разработени ефективни ваксини или лечения.

Защо, пита Пейер, съосновател на "стартъп компания за дълголетие" в Ню Йорк Cambrian Biopharma, остаряването трябва да е нещо различно?

„От нашата над 100 000-годишна история като вид, само от около 75 години тези заболявания на стареенето са били основни убийци на човечеството", заявява Пейе пред Times of London и добавя: „Ние бързо ще се фокусираме върху нашите най-големи врагове – болестите на стареенето – и ще измислим как да ги победим".

Пейер не е побъркан мечтател. Той е изследовател на стволови клетки, който основа своя стартъп с живеещия в Лондон немски милиардер и ентусиаст на тема психеделици Кристиан Ангермайер.

Стартъп компанията Cambrian Biopharma се основава на идея, която е сравнително нова за научните кръгове, че възрастта е заболяване, което може да бъде лекувано.

Пейер вярва, че стареенето е болест, с която хората могат да се борят с фармацевтични продукти.

Той планира да го докаже първо, като идентифицира разстройства и заболявания, които имитират стареенето, като тези, които причиняват загуба на мускулна маса, и след това да си партнира с изследователи, изучаващи лекарства за тези заболявания.

След това, след като стартира компании за продажба на лекарства, свързани с идентифицираните заболявания, Пейер иска да разшири изследванията върху тези лекарства, но с нова цел - срещу стареене, като в крайна сметка получи одобрение от държавните регулатори за тези показания.

От 2000 г. насам, повече от 75 интервенции - от лекарства до генна терапия - са показали, че удължават живота на бозайници, предимно мишки. Това подтикна ново поколение предприемачи да разработят терапия за хора, насочени към механизмите, които се задействат след 50-годишна възраст - от това как клетките метаболизират хранителните вещества до това как нашата мускулна тъкан се разгражда.

Теорията е, че много заболявания, свързани с възрастта, споделят, на някакво ниво, един задействащ биологичен механизъм.

Най-голямата награда за Пейер и неговите съперници: профилактично средство за стареене, което някой ден може да се появи като ежедневен витамин — вълшебно хапче, което да ни поддържа млади.

Някои не чакат. Много изследователи на дълголетието, техници и милиардери от Силициевата долина отдавна приемат метформин, хапче срещу диабет, за което е доказано от няколко предварителни проучвания, че метформин има анти-ейдж свойства, че удължава и подобрява живота на мишките. Един-единствен анонимен донор се съгласява да даде половината от 70 милиона долара, които са нужни за провеждане на тестване на ефикасността на метформин като лекарство за дълголетие при хора. Източниците от индустрията очакват останалата част от финансирането да бъде осигурена скоро, отбелязва Times.

Миналия месец Cambrian Biopharma успешно събра 100 милиона долара от „група визионери - инвеститори“, заявява Пейер в съобщение за пресата.

Но получаването на одобрено от регулаторните органи лечение не е лесно, не на последно място защото „възрастта“ не е симптом за нито един медицински регулатор.

Повечето кандидати ще се провалят, но Пейер е убеден, че това е пробив, който може да предизвика революция в дълголетието.

Неговата прогноза: до 2050 г. 70-годишен може да изглежда и да се чувства като 50-годишен. „70-годишен през 2050 г. ще бъде драстично различен от 70-годишен през 2020 г."

Това е още един опит на древния човешки стремеж да се опитва да измами смъртта. Ако успеят да го постигнат, това ще промени целия ход на човешката история, за добро или лошо - но дали тази цел е възможна, може да се гадае.

Източници:

US tech investors believe they’re close to a cure for old age, Times of London

TECH BRO THINKS HE’S CLOSE TO CHEATING DEATH, futurism

Важна информация:

Какво представлява метформинът?

Метформинът е перорален препарат, който принадлежи към групата на бигванидите. Известен е със своя хипогликемизиращ ефект. Първоначално той е изолиран от френски люляк (Galega officinalis). Неговият ефект е установен от Hesse Taubmann във Вроцлав, Полша през 1929 г. А от 1957 г. се получава синтетично и се използва масово за лечение на диабет втори тип, както и за инсулинова резистентност.

Доказано е, че метформинът:

  • влияе пряко на глюконеогенезата (чернодробната глюкозна продукция);
  • повишава периферното усвояване на глюкоза от мускулите;
  • подобрява инсулиновата чувствителност на клетките, въздействайки върху самите рецептори;
  • забавя усвояването на глюкозата;
  • повишава изгарянето на мазнини (повишава свободните мастни киселини).

Именно заради обнадеждаващите свойства на метформина започват клинични проучвания с препарата, които в крайна сметка установяват, че съществува връзка между приложението на този медикамент и лактацидозата (натрупване на млечна киселина в организма), което е изключително опасно за организма и води до дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. В резултат на това през 1977 г. метформинът е забранен за употреба в САЩ, през 1978 г. – в Германия, Швейцария, Австрия, Скандинавските страни, през 1982 г – във Великобритания.

През 1993 година обаче, след преоценка на качествата на метформина и въз основа на нови проучвания, метформинът отново е върнат за регистрация и в крайна сметка е регистриран от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ, както и в Европа. Така той се оказва единственият препарат от групата на бигванидите, който в момента се използва. Може да се каже, че неговата употреба е масова.

Странични ефекти на метформин

Макар да притежава безспорни ползи, все пак страничните ефекти от употребата на метформин, които са сериозни.

В края на 2018 година излиза проучване от лекари на Военномедицинска академия в София за страничните ефекти от употребата на метформин.

„Метформинът не се метаболизира в човешкия организъм и се екскретира през бъбреците чрез гломерулна филтрация. Медикаментът може да доведе до развитие на лактатна ацидоза и/или токсичен хепатит не само при предозиране на препарата, но и при терапевтична доза от медикамента.

Противопоказания за лечение с метформин са сърдечна недостатъчност, чернодробна, бъбречна недостатъчност, хроничен алкохолизъм, тежки инфекции, диабетна кетоацидоза и много други.

Странични ефекти при приложението на метформин в терапевтична доза са:

  • От страна на гастроинтестиналния тракт – метален вкус в устата, диария, коремни болки, гадене, повръщане, намален апетит.
  • Астеноадинамия (отпадналост, безсилие).
  • Продължителната употреба води до витамин В12 дефицитна анемия, намалява ТSH при хипотиреодизъм, повишава нивото на хомоцистеина.
  • Лактацидозата (повишена концентрация на млечна киселина в кръвта) е най-тежкият страничен ефект от приложението на метформин.
  • Токсичен хепатит – характеризира се с остро настъпила цитолиза (разрушаване на клетките) при отрицателни хепатитни маркери. “

Д-р Д.Томова (Клиника по гастроентерология ВМА, гр. София)

Д-р Ш.Вели (Клиника по токсикология, ВМА, гр. София)

Сп.Med Info, ноември, 2018

По-натам в студиата лекарите от ВМА дават конкретен пример с клиничен случай на пациент с токсичен хепатит, настъпил следствие употребата на метформин. Лечението се състои в спиране на метформин и включване на инсулин и хепатопротектори, гастропротектори, диуретици и много други.

Източник: За и против метформина и има ли той алтернатива,  Botanic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !