07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Стартъп компания успешно тества ракета с микровълнов двигател за многократна употреба

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 август 2015 в 13:53 37851
Снимка: Escape Dynamics

Една малка американска компания - Escape Dynamics - обяви, че успешно тествала прототип на микровълнов ракетен двигател, технология, която ще позволи сравнително евтино да се изпращат в орбита малки апарати и сателити.

"Използване на микровълнова тяга за задвижване е това, което ще е следващият гигантски скок в овладяването на космическото пространство", каза президентът на компанията Летиша де Кайо (Laetitia Garriott de Cayeux) по време на презентацията на фирмата на конференцията NewSpace 2015 на 17 юли, съобщава електронното издание Space.com.

"Нашият летателен апарат е изключително прост в сравнение с конвенционалните ракети - той представлява газова бутилка с прикачена турбопомпа, топлообменик и иглена дюза." - коментира Летиша.

По-голямата част от тази система за задвижване не е на космическия кораб, а на Земята - източник на енергия са мощни микровълнови генератори, които предават енергията под формата на тесен лъч към летателния апарат, където тя ще се превърне в топлина, която загрява газа, доставян от резервоара към топлообменика.

По отношение на енергийната ефективност, тази схема е значително по-изгодна, отколкото класическата ракета с твърдо или течно гориво. Ракетата на Escape Dynamics може да работи почти два пъти по-дълго от аналозите от най-ефективните конвенционалните двигатели с водородно гориво при една и съща мощност.

Освен това, като ускорител е много по-евтин за производство и експлоатация, тъй като конструкцията му е много проста. А полезният товар може да заема не 10%, както е в съвременните космически товарни кораби, а 30%. Това ще намали цената за изпращане на товари в орбита.

Плановете на Escape Dynamics включват изграждането на две микровълнови платформи с мощност 400 MW, които ще да изпращат совалки до 200 кг, а "цената на тези стартове ще бъде в стотици пъти по-ниска, отколкото при съществуващите сега ракети" , според ръководителя на компанията.


Пешо 05.08 2015 в 16:57 1
+ 3
- 0
А пряката видимост как ще си я осигурят ?
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.