Стартът на ракетата Falcon 9 с военния сателит GPS III SV01 (стрийм)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 декември 2018 в 08:17 6346 0

Кредит SpaceX

Стартът на новата ракета Falcon 9 Block 5 на SpaceX, предназначена за повторна употреба, който ще изведе сателита на американските военновъздушни сили GPS III, ще се състои на 18 декември.

Поради редица съображения компанията ще се въздържи от запазване на първата степен на ракетата.

Изстрелването на ракетата носител ще се извърши на космическия стартов комплекс 40 (SLC-40) на Военновъздушната база Кейп Канаверал, Флорида, по договор с военновъздушните сили на САЩ. 26-минутният прозорец за стартиране се отваря в в 16:11 часа (българско време).

Сателитът ще бъде разположен на средна земна орбита приблизително 1 час и 56 минути след излитането.

 Можете да гледате предаването на събитието на живо и в нашия сайт.

GPS III SV01 е ново поколение космически апарати от серията GPS III. Това е първият от десетте апарата, които ще произведе Lockheed Martin - конкурентът на SpaceX.

GPS III трябва да има трикратно повишена точност и значително подобрена способност за борба със смущенията в сравнение с по-ранните апарати. Времето за експлоатация на сателита от ново поколение е увеличено на 15 години, което е с 25% по-дълго от живота на съществуващите GPS апарати.

Сателитът, оценен на повече от половин милиард долара, ще се насочи на орбита на около 20 200 километра над земната повърхност.

За да старта се използва най-новата версия на ракетата Falcon 9, но според предварителните съобщения компанията SpaceX няма намерение да  връща на Земята запазена първата си степен. Мисията ще бъде първата на SpaceX от месец юни насам, която няма да се опита да съхрани  първата  на Falcon 9, а за първи път за новата модификация на ракетата Block 5 - тя никога досега не е била умишлено изхвърлена, подчертава SpaceFlightNow.

Това се предприема от съображения за сигурност и военната политика за допълнително гориво за елиминиране на космическите боклуци, заради специфичната орбита на сателита, теглото му, което се оказа повече от първоначално планиранираното.

Космическият апарат GPS 3 SV01 е капсулиран в платформата на Falcon 9 в съоръжението за обработка на полезни товари Astrotech в Титусвил,  Флорида. Кредит: Lockheed Martin

Повторната употреба на ракетите намалява разходите за бъдещи мисии, но служители на ВВС заявиха, че притесненията им за космическите апарати GPS надхвърлят всички други съображения.

След като ракетата Falcon 9 бе сертифицирана за стартове за националната сигурност през 2015 г., SpaceX спечели първия си договор за изстрелване на GPS 3 през 2016 г., който според ВВС възлиза на 82,7 милиона долара. Военновъздушните сили оттогава сключиха договори с SpaceX за четири допълнителни старта на сателити от серията GPS 3 в конкуренция с ULA, която бе единствената компания, сертифицирана да се състезава в продължение на десетилетие за стартовете на Evolved Expendable Launch Vehicle на Военновъздушните сили или програмата EELV.

Ракетата Falcon Heavy на SpaceX бе сертифицирана от Военновъздушните сили по-рано тази година след първия тестов полет на тежкотоварната ракета през февруари. Военновъздушните сили вече са предложили договор и за Falcon Heavy.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !