Стартира Falcon Heavy. SpaceX приземи трите ускорителя на ракета за първи път (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 април 2019 в 08:06 8458 0

Тази нощ SpaceX изстреля за втори път ракетата си Falcon Heavy и изведе комуникационния сателит Arabsat 6A в първия се търговски полет.

Най-мощната в момента работеща в света ракета се издигна от площадка 39А в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида в 18:35 часа EDT (1:35 българско време), а трите й ускорителя от първата степен се приземиха около 8 минути по-късно - два обратно в Кейп Канаверал и един на плаваща платформа в морето.

За първи път SpaceX приземи всичките три ракетни ядра на Falcon Heavy.

Първият път, когато Falcon Heavy излетя, през февруари 2018 г., само двата външни ускорителя се върнаха на Земята. Централното ядро ​​на ракетата от това изстрелване пропусна целта на плаващата платформа, като не успя да запали всичките три двигателя, необходими за приземяване, поради недостиг на гориво. Вместо това ракетата падна в океана. Все пак синхронизираното кацане на бустерите се превърна в един от най-емблематичните образи на старта, като мнозина го оприличиха на балет.

Днес обаче SpaceX успя да залепи всичките три компонента и може да е помогнало и това, че и трите бустера, използвани за този полет, бяха модернизирани версии на ракетите на SpaceX, познати като блок 5. Тази версия е направена, за да се оптимизира възможността за повторно използване.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !