Стартира европейски проект за оползотворяване на отпадъчни суровини с българско участие

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 септември 2018 в 00:31 3110 0

Стартира нов проект в рамките на програма Хоризонт-2020, финансиран от Европейския институт за иновации и технологии. Проектът е насочен към трансфер на европейския модел към страните от Източна и Югоизточна Европа за оползотворяване на отпадъчни и нискокачествени суровини чрез получаване на ценни продукти.

Участници в проекта са университети и научни организации от Италия, Испания, Финландия, Босна и Херцеговина и България, както и индустриални предприятия. От българска страна, партньор по проекта е Институтът по органична химия с Център по фитохимия на Българската академия на науките.

В рамките на проекта ще бъдат разработени нови наноматериали с потенциално приложение като адсорбенти, катализатори, електроди за горивни клеткии, батерии и добавки за лубриканти и масла на базата на отпадъци от черната металургия в Босна и Херцеговина и високотехнологични въглеродни материали получени от нисък ранг въглища, с каквито разполагат нашата и другите страни от Балканския полуостров.

Като суровина ще бъдат използвани и отпадъци от селското стопанство и някои химични производства.

Приложението на резултатите от проведените изследвания ще подпомогнат автомобилната индустрия и екологията чрез разработване на горивни клетки на базата на водород, получаван от възобновяеми суровинни източници като био-метанол, био-оцетна киселина и др.

Ще бъдат разработени методи за получаване на ефективни адсорбенти за пречистващи инсталации на вода и въздух от органични замърсители и тежки метали.

В рамките на реализацията на проекта EIT Raw materials Blow UP № 160320, на 26-27 юни 2018 г. в София се проведе семинар. Домакин на семинара бе Институтът по органична химия с Центъра по фитохимия (IOCCP), БАН. В семинара взеха участие проф. Сузана Готовац Атлагич (Suzana Gotovac Atlagic) от Университета в Баня Лука, участници в проекта от IOCCP, БАН и други учени.

По време на семинара бяха представени следните лекции:

⦁ доц. проф. д-р Бойко Цинцарски, IOCCP, БАН: "Activated carbons from waste biomass: Preparation and application". 

⦁ проф. д-р Сузана Готовац Атлагич, Университет в Баня Лука: "Минното дело, материалите и нанотехнологиите като възможности за развитие на Източна Европа". Представени са нови резултати за използването на отпадъците от минното дело.

⦁ проф. дн Таня Цончева, IOCCP, БАН: "Activated carbons from waste biomass as catalysts support". 

По време на срещата д-р Сузана Готовац посети лабораториите в IOCCP, БАН, работещи в областта на новите въглеродни композити и катализатори. По време на семинара се проведе много полезно обсъждане на получените резултати и обмен на идеи. Тя ще допринесе за успешното изпълнение на проекта.

Изпълнението на проекта ще допринесе за изграждането на по-ефективна икономика чрез получаване на високо-технологични продукти от евтини отпадни суровини. Проектът ще засили взаимодействието между бизнеса и науката, което ще доведе до практическо приложение на научно-изследователските резултати.

Участниците по проекта направиха своята първа среща на 15 и 16 май 2017 г. в г. Баня Лука, Босна и Херцеговина. На срещата бяха изнесени доклади, в които бяха представени участващите институции. Проведено бе и работно посещение на компанията „Tehnosint”, проиводител на масла и лубриканти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !