Стартираха първите спътници на глобалния интернет OneWeb

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 март 2019 в 00:00 4642 0

OneWeb

Компанията Arianespace стартира с помощта на ракетата Союз СТ-Б първите шест апарата на глобалната система за сателитен интернет OneWeb. Ако пробната експлоатация на тези апарати бъде призната за успешна, от края на 2019 г. редовни стартове ще започнат да разгръщат работна орбитална група от 650 спътника.

Излъчването на старта се състоя в канала Arianespace в YouTube

Проектът OneWeb е глобална система за сателитен интернет, състояща се от няколко стотици ниско орбитални спътници, както и наземни базови станции. Първоначалният план предвижда разполагането на 650 спътника в кръгови орбити с височина от 1200 километра. Предполага се, че благодарение на такива орбити и броя на спътниците, системата ще може да осигури достъп до интернет в почти всяка точка на Земята със скорост на пренос на данни от 50 мегабита в секунда и забавяне от няколко десетки милисекунди. Основните клиенти на компанията ще са жителите на труднодостъпни райони с лошо качество или липса на интернет връзка, както и транспорт, а също и кораби и самолети.

Спътник на OneWeb. Airbus Defence and Space

Ракетата "Союз СТ-Б" с шестте първи спътника на OneWeb бе изстреляна от стартова площадка на Куру на 27 февруари в 23:37 българско време. Първите шест спътника ще бъдат пуснати в полярна орбита с наклон от 87,77 градуса, а сателитите ще се отделят от горната степен, докато са на орбита с височина от 1000 километра, въпреки че височината на работната им орбита е 1200 километра.

В случай на успешен тест на първите спътници и наземни комуникационни терминали, пълното разгръщане ще започне в края на 2019 г.

Предполага се, че при едно изстрелване на ракетата ще бъдат изведени до 32 спътника, а групата ще започне да осигурява пълно покритие на Земята през 2021 година. OneWeb не е единствената глобална система за сателитен интернет. Например през 2018 г. SpaceX пусна първите два спътника на системата StarLink, която според проекта ще се състои от почти 12 000 апарата в ниски околоземни орбити с височини от 335 до 1325 километра. Освен това някои съществуващи глобални сателитни комуникационни системи например Iridium, вече предоставят достъп до интернет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !