04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Статуя на 3000 г. на Рамзес II е намерена в бедняшки квартал на Кайро

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 март 2017 в 12:28 174530
Снимка: Dietrich Raue

Археолози са открили колосална 8-метрова статуя, вероятно изобразяваща египетския фараон Рамзес Велики, в кална яма в предградие на Кайро, съобщи вчера (9 март) Египетското министерство на антиките, цитирано от LiveScience.

Фрагментите от статуята, изработена от кварцит, са намерени от египетските и германските археолози при разкопки в гъсто населените квартали Ain Shams и Matariya, където е бил древният град Хелиополис - култов център на Бога-Слънце.

Статуята е намерена в един двор близо до руините на Храма на Слънцето, основан от Рамзес II, по-известен като Рамзес Велики.

"Досега открихме два големи фрагмента от главата и гръдния кош", заяви Дитрих Рауе (Dietrich Raue), ръководител на германския археологически екип, който откри статуята. "Все още липсва основата, краката, както и останалата част от торса", отбеляза Рауе.

Според оценката на Рауе, уредник в египетския музей на университета в Лайпциг, статуята е била около 8 метра висока. Въпреки че екипът не е намерил никакви артефакти или надписи, които биха могли да идентифицират кой е изобразен на колосалната скулптура, разположението й в предната част на храма на Рамзес II показва, че може да е принадлежала на фараона.

"Но все още не можем да сме сигурни, че не е по-стара статуя, използвана повторно", подчертава Рауе.

Районът на централния храм на Хелиополис и обелиска на Сесострис I.

Рамзес II е третият фараон от 19-тата династия на Египет. Той управлява в продължение на 66 години (1279-1213 г. пр.н.е.). По време на дългото си управление, той построява повече храмове и паметници, жени се многократно и му се раждат над 100 деца, повече отколкото всеки друг египетски фараон.

Сам силен войн, Рамзес II създава империя, която се е простирала от днешна Либия до Ирак на изток, Турция на север и Судан на юг.

Наблизо археолозите откриха част от статуя на фараона Сети II, син на Рамзес I (Рамзес I е дядото на Рамзес II). Статуята е близо 80 см с много детайлни черти на лицето.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.