Статуя от алабастър на бабата на Тутанкамон е открита в погребалния храм на Аменхотеп III

Проект за опазване на Колосите на Мемнон и Храмът на Аменхотеп III направи още едно вълнуващо откритие

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 март 2017 в 10:00 8205 0

Кредит Egypt ministry of Antiquities

Статуята е първата, издълбана от алабастър, на царица Тия, намерена в погребалния храм на фараон Аменхотеп III.

Археолози, работещи по погребалния храм на фараон Аменхотеп III на западния бряг на град Луксор, разкриха статуя, която може да изобразява царица Тия, съобщи IBTimes.

Тази велика жена е била царствената съпруга на фараон Аменхотеп III и баба на Тутанкамон.

Тия (наричана още Тий или Тейе, Тиу, Ти, Тай, Тий, Тхии, Туаа, Туйя и Тхуа) е "велика съпруга" на египетския фараон Аменхотеп III, упражнила силно влияние в детството на сина си, насочвайки го, по-късно като фараон Ехнатон да установи култа на бог Атон като нова държавна религия. Могъществото на царицата е особено ясно се вижда, когато се захваща с изграждането на собствения си храм в Нубия, в днешен Судан. Поемайки функциите на "началник на строителните работи", тя прославя властта си по традиционния начин - като изгражда храм.

Погребалният храм на Аменхотеп III е построен между 1390 и 1353 г. пр.н.е.. 

Тази масивна конструкция се простира на площ от 60 000 кв. м - 100 метра ширина на 600 метра дължина. В нея има много статуи като току-що намерената, представляващи фараона и семейството му, както и боговете и сфинксове.

Храмовият комплекс е построен в близост до река Нил и повтарящите се наводнения причиняват много разрушения в комплекса. Земетресението през 27 пр. н.е., в съчетание с разграбването на камъни за повторна употреба, влошава още състоянието на археологичния обект.

До края на 20-ти век само едно нещо от оригиналната конструкция остава непокътнато - Колосите на Мемнон, две масивни каменни статуи на фараон Аменхотеп III, седнали на престоли, с тегло около 720 тона.

Колосите на Мемнон. Wikimedia Commons

От началото на 2000 г. археолози от Проекта за опазване на Колосите на Мемнон и Храмът на Аменхотеп III, воден от д-р Хуриг Сурузян (Hourig Sourouzian), работят за идентифициране на други оцелели части от храма, освен Колосите на Мемнон.

Очевидно съществуват още много интересни артефакти, независимо от повредите, понесени от храма през годините.

Д-р Сурузян обяснява, че статуята е открита случайно, докато археолозите са проучвали долната част на статуята на цар Аменхотеп III (един от колосите на Мемнон), до десния крак на царския колос.

Статуята е първата, издълбана от алабастър, на царица Тия, намерена в погребалния храм на фараон Аменхотеп III. Egypt ministry of Antiquities

Министърът на антиките на Египет Халед Ел-Анани описва статуята като "красива, изискана и уникална". Фактът, че е издълбана в алабастър (млечнобял полупрозрачен минерал), я прави специална, защото всички статуи на царица Тия, открити по-рано, са били издълбани в кварцит.

Статуята е в много добро състояние, но все пак е нужна реставрация и консервация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !