Сцена като от "Пришълецът": лекарите откриха в човек топка паразити

Не е най-добрата новина за обяд

Ваня Милева Последна промяна на 24 ноември 2020 в 00:09 4056 0

Кредит: New England Journal of Medicine

Ехография на корема на пациент разкрива нежелани обитатели на стомаха му- плетеница от паразитни кръгли червеи, които се извиват като в кошмарен филм, според нов доклад, публикуван в събота (21 ноември) в The New England Journal of Medicine.

Според доклада 20-годишен мъж от Ню Делхи, е приет в спешното отделение с оплаквания за болки в корема, диария и повръщане в продължение на един ден. Преди това мъжът е бил здрав, без известни медицински състояния.

Анализът на кръвта показва повишено ниво на белите кръвни клетки (левкоцитите), което може да сигнал за инфекция. Лекарите откриват и повишени нива на хемоглобин, протеин в кръвта, който пренася кислород. Последният резултат може да показва редица състояния, от дехидратация до рак на кръвта, според клиниката Mayo .

Лекарите извършват и ултразвуково сканиране на долната куха вена, голяма вена близо до корема, за да проверят нивата на течности в кръвоносните му съдове. Но по време на този процес те забелязват странна "тръбна ... структура, която се движи с извиване" в стомаха му, пишат авторите.

След това лекарите изследват проба за изпражненията на пациента за паразити. И откриват, че изпражненията му съдържат яйца от кръглия червей Ascaris lumbricoides, вид чревен паразит.

A. lumbricoides е един от най-често срещаните човешки паразитни червеи в световен мащаб. Около 800 милиона до 1,2 милиарда души имат A. lumbricoides в чревните си пътища, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Тези червеи могат да израстат до 35 сантиметра дължина.

Червеят се среща най-често в тропическите и субтропичните райони с лоши санитарни условия и липса на достъп до хигиенни консумативи, съобщава CDC и в частност червеят е изключително разпространен в Индия, според по-ранни публикации на Live Science.

Хората се заразяват с червея, когато поглъщат яйца от паразита и това може да се случи, догато ядат плодове или зеленчуци, отгледани в замърсена почва, според CDC.

Почвата може да се замърси, ако човешки изпражнения се използват като тор или ако заразените хора дефекират навън. Хората могат да се заразят и ако ръцете им се замърсят с тази почва и не си мият ръцете.

Оплодени яйца от A. lumbricoides. Кредит: Chaurasia & Bhoi, NEJM, 2020

Болестта може да се лекува с антипаразитни лекарства. В този случай мъжът е получил антипаразитно лекарство, наречено албендазол, и е освободен от болницата след един ден. При последващо посещение две седмици по-късно мъжът каза, че се чувства добре и се е освободил от червеите с изпражненията си.

В райони, където този червей е често срещан, начините за предотвратяване на инфекцията включват измиване на ръцете със сапун и вода преди работа с храна; измиване, белене или готвене на сурови зеленчуци, преди да се консумират и избягване на контакт с почвата, която може да бъде замърсена с човешки изпражнения, обяснява CDC.

Справка: Ascaris in the Stomach, Vivek Chaurasia, M.B., B.S., and Sanjeev Bhoi, M.B., B.S., M.D., November 21, 2020, at NEJM.org, DOI: 10.1056/NEJMicm2007312

Източник: Ultrasound captures worms squirming in a man's stomach, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !