Стефка Златева сбъдва мечтите за добро образование

Ваня Милева Последна промяна на 24 януари 2020 в 11:15 1938 0

Тя е човекът, който е помогнал на близо 1000 ученици да последват мечтите си и продължат обучението си в университети по цял свят. Представяме ви Стефка Златева - мениджър на Програма „Висше образование в чужбина“ в "Интеграл"и образователен консултант с над 13 години опит.

Стефка Златева е и последният герой от поредицата "20 вдъхновяващи истории" и уастник в Националния научнообразователен фестивал "Намереното поколение", който ще се проведе от 24-ти до 26-ти януари в НДК.

Представете се, какво е Вашето образование?

Казвам се Стефка Златева и съм образователен консултант вече повече от 13 години. Завършила съм бакалавърска степен с инженерна насоченост и съм преминала много обучения за добри практики в консултантската сфера, лидерски умения и кариерно ориентиране.

Разкажете ни повече за своята работа, какво е да си образователен консултант?

Работата на образователния консултант е динамична и изключително отговорна. Винаги съм казвала, че това да решиш какво искаш да учиш и в каква професионална област да се развиеш впоследствие са едни от най-трудните избори в живота. Направиш ли този избор, от там нататък трябва само да следваш стъпките. Донякъде нашата работа е като тази на преподавателите – ние сме като будители и се стремим да запалим искрата у младите хора да имат жажда за знания, да са амбициозни и мотивирани. Образованието е една от най-важните инвестиции в живота, защото влагайки в себе си предопределяш развитието си и като човек, и като професионалист. При първите срещи с всеки кандидат-студент обсъждаме различни специалности, личните качества и умения, в какво той е добър, какво му се отдава, каква професия или работа би му дала удовлетворение. Начертаваме заедно стратегия за успешно образование и реализация и заедно извървяваме пътя до крайната цел.

Мога да разкажа много успешни истории от консултантския опит – някои с малко по-трудно начало, други с по-интересно развитие. От Ели, която има страхотен талант за рисуване, но недостатъчно ниво по английски, а днес е успешно завършила и е преподавател по анимация в английски университет до Петър, който макар и завършил бизнес като практична специалност, сега се занимава със своята голяма страст, а именно развитие на технологии за устойчива околна среда в Дания.

Какво ви носи контактът с младите хора? Какво е усещането да им помогнете да сбъднат мечтите си за образование?

Контактът с младите хора носи неописуем позитивен енергиен заряд и е една от причините да обичам толкова работата си. Когато тръгнеш по пътя с един кандидат-студент, продължителността е поне година – време, през което се опознаваме и сближаваме. Никога няма да забравя как майка на едно от първите деца, с които работих, сподели, че за тях съм станала част от семейството, защото заедно сме преминали през един от най-важните моменти в живота на сина ѝ. В последствие, след реализацията на всеки един, няма как да не изпиташ гордост за техните успехи и да се чувстваш удовлетворен, че и ти си бил част от това и си помогнал във важен момент на избор.

Водите ли статистика, или поне по Ваши лични наблюдения каква част от младите българи се връщат у нас след като свършат висшето си образование в чужбина?

През последните години все повече млади хора избират да се върнат в България след като завършат висшето си образование в чужбина.

Развитието на бизнеса, както и концентрирането на много аутсорсинг компании тук е една от основните причини да избират да се върнат.

Работодателите търсят именно такива специалисти с опит и знания от чужбина. Ние самите се стремим да информираме студентите, с които сме работили през годините, за различни възможности за стажове и отворени работни позиции.

Какво ви мотивира и вдъхновява във Вашата работа?

Всеки кандидат е индивидуален и много често на нас ни се налага да влизаме като медиатори в обувките и на детето, и на родителя. Ролята на образователния консултант е изключително отговорна, защото ставаш част от пътя на един млад човек и си заедно с него, когато му предстои да направи един от най-важните избори в живота си. Помагайки му да се насочи към нещо, което го прави щастлив и помага да се реализира успешно, няма как да не приемаш работата си като мисия, професия с кауза.

Един от любимите ми моменти е връщането вкъщи за първата ваканция на новите студенти, избрали висше образование в чужбина. Често ни посещават в офиса, за да споделят колко са щастливи и благодарни. Само няколко месеца след последната среща виждаш промяната в тях – колко са се е разширили мирогледът и светоусещането им, колко са целеустремени и мотивирани, отговорни.

Друг момент в практиката е, когато семейство се обърне към теб за съдействие с второто им дете, след като вече си на по-голямото. Невероятно е усещането при такова гласувано доверие.

През годините съм работила и с много деца в неравностойно положение – с увреден слух, в инвалидна количка. Това да вдъхнеш вярата и куража, че и те могат да успеят, е един от най-важните ми житейски уроци и ми носи огромна удовлетвореност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !