Стегнатата вратовръзка пречи на кръвообращението на мозъка

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 юли 2018 в 09:59 3348 1

Кредит Flickr: Amtec Staffing

Мъжете, които работят в офис, обикновено ходят с вратовръзки, но резултатите от ново проучване показват, че носенето им може наистина да ограничи мозъчното им кръвообращение до степен да попречи на работата на мозъка и дори до смъртоносни нива.

Креативността и стегнатата вратовръзка

Ако смятате, че вратовръзката ви прави професионалист, може би имате основание - според едно изследване от 2015 г.  облеклото, което носите, повлиява на мисленето, оказва влияние върху начина, по който възприемате обектите, хората и събитията.

Но в новото изследване, публикувано в списание Neuroradiology, учените посочват доказателства, че носенето на популярните аксесоари може да попречи на работата на мозъка. 

Носенето на вратовръзка притиска шийните кръвоносни съдове, което ограничава притока на кръв и потенциално забавя процесите на мозъка.

Изследването се проведе в Университетската болница Шлезвиг-Холщайн в Германия с 30 участници, половината от които са помолени да носят вратовръзки като е наблюдаван притока на кръв към главите им, а другата половина са контролна група без вратовръзки.

Оказва се, че вратовръзките действително намаляват циркулацията на кръвта с 7,5%, съобщава NewScientist.

Може да ви се струва малко, но процентът е достатъчно значителен, за да има смъртоносен ефект върху тези, които имат високо кръвно налягане.

"Изследването показва статистически значимо намаляване на кръвния поток към мозъка след затягане на вратовръзката (р <0,001)", пишат изследователите. "Изглежда, че носенето на вратовръзка води до намаляване на мозъчното кръвообращение".

Стегната вратовръзка - глаукома и слепота

Не за първи път се говори за потенциалната опасност за здравето, свързана с носенето на вратовръзки. По-ранно проучване показа, че прекомерното затягане на възела може да увеличи риска от слепота.

В проучване от 2003 г., публикувано в списанието British Journal of Ophthalmology, изследователите измерват налягането в течността в очната ябълка на мъже преди и след като са носили вратовръзка. Учените установяват, че това увеличава налягането на течността вътре в окото, което се свързва с глаукома.

Глаукомата е една от основните причини за необратима слепота, която възниква когато увеличаването на налягането причинява увреждане на окото.

Югуларната вена. Медицинска енциклопедия - Фрамар

Специалистите твърдят, че вратовръзките могат да предизвикат проблем, защото притискат югуларната вена, главен кръвоносен съд, който връща кръвта от главата към сърцето.

Изследователите заявиха, че резултатите от проучването показват връзка между редовното носене на стегнати вратовръзки и проблемите с очите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

11.07 2018 в 10:49

Вратовръзка и мозък по принцип е странна комбинация.

Вратовръзката е измислена като подръчно средство за защита от определен вид удари със сабя. Т.е. от военни, за конкретна цел и даже за тази цел не е чак пък безкрайно ефективна. Носенето и извън бойните полета от преди някой и друг век не носи никакви ползи, освен разпознаване от други носители на същия безсмислен аксесоар.