Стивън Хокинг: Човечеството трябва да напусне Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 ноември 2017 в 00:00 11804 1

Земята ще се превърне в огнена топка през 2600 г. според професор Стивън Хокинг. Той предупреждава, че човечеството трябва да се заеме с план за напускане на планетата, за да избегне катастрофата, съобщава New York Post.

Професор Стивън Хокинг предупреждава, че човечеството ще унищожи Земята, превръщайки я в пламтяща огнена топка в рамките на следващите 600 години.

Известният физик смята, че увеличаващото се население и нарастващите изисквания за енергия ще доведат до катастрофа.

Човечеството трябва да започне да търси друга планета за живот, за да се избегне тази съдба, твърди той, а най-близката звезда Алфа Кентавър е най-добрият кандидат за нашето спасение.

Хокинг призовава потенциалните спонсори да застанат зад един проект, който един ден може да доведе до пилотирани полети до системата.

Хокинг направи този коментар по време на разговор чрез видео връзка с Tencent Web Summit, която се проведе в Пекин.

Британският космолог подкрепя проекта Breakthrough Starshot. Той предвижда да се изпратят наносонди до Алфа Кентавър за малко повече от 20 години. 

Говорейки по време на конференцията, той заяви: "Идеята на тази иновация е нано космически кораб, задвижван от лазерни лъчи. Такава система може да достигне Марс за по-малко от един час или да достигне Плутон за дни, да изпревари Voyager в рамките на една седмица и да достигне Алфа Кентавър за малко повече от 20 години" .

Звездната система Алфа Кентавър е само на 4.37 светлинни години от нас. Астрономите смятат, че има вероятност да съществува подобна на Земята планета в "обитаемите зони" на тризвездната система Алфа Кентавър.

С най-добрите съвременни космически кораб ще са нужни около 30 000 години, за да стигнем до там.

Проектът Breakthrough Starshot има за цел да разработи "нано космически кораб" - малка роботизирана космическа сонда, която използва светлинен импулс, който да ускори апарата до 20% от скоростта на светлината.

Ако всичко е наред, корабът може да достигне Алфа Кентавър около 20 години след старта и да изпрати обратно снимки на всички планети, открити в системата.  

В рамките на няколко дни Хокинг изказва не една, а две мрачни предсказания за бъдещето на планетата.

Бързото развитие на изкуствения интелект може да представлява заплаха за човечеството. То трябва да спре да заменя хора с роботи, предупреди ученият на 2017 Web Summit, който се проведе в Лисабон.

"Страхувам се, изкуственият интелект може да замени хората, ако сега хората разработватват компютърни вируси, в бъдеще някой ще успее да създаде изкуствен интелект, който ще е способен да се усъвършенства и да се самовъзпроизвежда. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", заяви ученият.

Според Хокинг машините в стремеж към ефективност ще пожелаят да се отърват от хората. Но дори и това да не се случи, той смята, че хората рискуват да се самоунищожат. "В момента са преминали точката, от която няма връщане. Земята е твърде малка за нас, населението нараства с обезпокоителни темпове, ние рискуваме да се самоунищожим" - предупреждава ученият.

Сега основната задача е да се включат повече хора в науката, така че човечеството да може да достигне до други планети, за да ги колонизира, заключава Хокинг.

"Ние стоим на прага на един смел нов свят. Това е вълнуващо, но несигурно място и вие ще сте пионерите", добави Хокинг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!