Странен пръстен е открит на 3D сателитни снимки в австралийска пустиня

Ваня Милева Последна промяна на 09 септември 2022 в 00:01 14781 0

На 3D сателитни данни от равнината Нуларбор се откроява риф с форма на око. Кредит: Matej Lipar et al., Earth Surf. Process. Landf., 2022

Равнината Нуларбор, простираща се в Австралия на стотици хиляди квадратни километри, има репутацията на плоска и безизразна, но 3D сателитните изображения разкриват, че този древен пейзаж има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед.

Международен екип от учени е открил останки от риф, запазени в продължение на десетки милиони години.

Екипът, ръководен от Матей Липар (Matej Lipar) от Географския институт "Антон Мелик" в Словения, открива пръстеновиден риф, докато издирва метеоритни кратери в сателитните данни.

Рифът има централен купол с ширина около 500 м, заобиколен от външен пръстен с диаметър 1300 м, съобщават изследователите в списание Earth Surface Processes and Landforms.

За първи път в Нуларбор е открита рифова структура, коментира Майло Барам (Milo Barham) от Факултета по науки за Земята и планетите към Университета Къртин.

Макар че рифът изглежда като малко око на сателитните данни, той не е толкова очевиден отблизо в местността.

"Може би е само на 3 до 10 метра по-високо от околните равнини", разказва д-р Баръм.

Как се е образувала равнината Нуларбор?

Равнината Нуларбор е древно морско дъно, което постепенно се е издигало от океана.

Простираща се на 200 000 кв. км в Южна и Западна Австралия, тя е най-голямото варовиково образувание в света.

"Много хора просто препускат през Нуларбор и не спират за нищо, защото смятат, че няма нищо, което си струва да се види", коментира д-р Баръм.

Равнината НуларборВ равнината Нуларбор се намира най-дългият прав път в Австралия. Кредит: Matej Lipar

Въпреки прозвището си Нуларбор (от латински: nulla, женски род от nullus, „нито едно“, и arbor, „дърво“), районът е изключително красив и представлява геоложка капсула на времето.

След като Австралия и Антарктида се разделят преди около 40 милиона години, в резултат на трикратното покачване и понижаване на морското равнище се образуват варовикови пластове.

"В морските скали се виждат различните слоеве варовик", обяснява д-р Баръм.

В скалите на Големия австралийски залив се виждат различни слоеве варовик. Кредит: Matej Lipar

След това, преди около 14 милиона години, морското дъно се е издигнало и наклонило в резултат на движението на тектонските плочи.

"Можем да твърдим, че е било наклонено, защото ако се следва древната брегова линия... има 100-метрова разлика във височината между северозападната и източната страна", посочва д-р Баръм..

По-късно районът става много сух, което създава географска бариера, водеща до еволюцията на различни видове животни и растения, като евкалиптите, на изток и на запад от пустинята.

Но фактът, че сега в Нуларбор падат толкова малко валежи и няма реки, които да прорязват повърхността му, означава, че са се запазили древните пейзажи, издълбани в скалите.

"Ако погледнете сателитни снимки, ще видите някои бледи речни канали, които са били активни преди 2-3 милиона години в северната част", разказва д-р Баръм.

Има и отпечатъци от древни пясъчни дюни.

"Виждате тези линейни хребети във варовика, тези малки хълмчета, много полегати, високи само метър-два."

Сателитни изображения на реликтови пясъчни дюниСателитни изображения на реликтови пясъчни дюни. Кредит: Matej Lipar

Въпреки че при сеизмични изображения в морето преди това са откривани доказателства за рифове, които са се образували преди повдигането на морското дъно, досега не са откривани такива в равнините, отбелязва д-р Баръм.

Откъде се знае, че това е бил риф?

След като открива рифа в сателитните данни, екипът заминава за Нуларбор, за да разбере какво представлява той.

"С помощта на сателитни изображения в комбинация с вземане на проби реконструирахме тези среди, за да видим как са се променили в продължение на милиони години и са се запазили много по-дълго, отколкото си мислехме, че би трябвало."

Равнината НуларборДревният риф (куполът е в средата на изображението, с автомобил в коритото за мащаб) е трудно да се различи в пейзажа. Кредит: Matej Lipar

При огледа екипът бързо изключва възможността за метеоритен кратер.

"За район [с размерите на Нуларбор] би трябвало да се очаква да се видят ударни кратери, но досега не са идентифицирани такива", разказва д-р Баръм.

Изследователите не откриват следи от стъклени гранули в скалите, което би означавало, чеса били променени от нещо, което се е ударило в тях с висока скорост.

Те също така установяват, че скалният кръг е с неправилна форма и състав, за да бъде създаден от вятъра, подобно на останките от древни системи дюни, открити на други места.

"Единственото място, на което видяхме подобен вид [структури], е днешният Голям бариерен риф."

Пръстеновидни структури като тази, открита в Нуларбор, са често срещани на Големия бариерен риф. Кредит: Public Domain, Unsplash: Yanguang Lan

Екипът шлифова проби от скалите до размера на човешки косъм, за да види какво има вътре.

"Навсякъде другаде в региона може да се види варовик, който би се образувал в ливади с морска трева, но в тази структура открихме микроорганизми, които могат да свързват седименти."

Микроорганизмите, които правят това, като строматолитите и коралите, са от съществено значение за изграждането на рифовете.

И вероятно има още такива образувания на други места в Нуларбор, според ранни прегледи на повече сателитни снимки.

Капсула на времето

Откакто Океанът, който покрива Нуларбор, започва да пресъхва преди около 14 милиона години, разкривайки плитководните варовици, отложени през средния кайнозой, почти нищо не се е случило в равнината от геологическа гледна точка. Не е имало значително отлагане на седименти, нито големи катаклизми, водещи до образуването на планински вериги или други характеристики.

Това означава, че Нуларбор всъщност е чист запис на геоложки процеси и характеристики, датиращи от миоцена.

„Доказателства за каналите на отдавна изчезнали реки, както и системи от пясъчни дюни, отпечатани директно във варовика, съхраняват архив от древни пейзажи и дори запис на преобладаващите ветрове“, разказва Баръм

„И това не са само пейзажи. Изолирани пещерни шахти, пресичащи равнината Нуларбор, пазят мумифицирани останки от тасманийски тигри и цели скелети на отдавна изчезнали чудеса като Тилаколео, торбестия лъв.“

Това не е всичко.

„На повърхността“, добавя Бархам, „поради относително стабилните условия, равнината Нуларбор е запазила големи количества метеорити, което ни позволява да надникнем назад във времето към произхода на нашата Слънчева система.“

Всичко това прави Нуларбор уникално геоложко платно, записващо древна история – и със сигурност си заслужава да бъде проучено, ако са налице правилните инструменти като прецизните 3D сателитни данни, които разкриват фини промени в топографията.

Справка: Enigmatic annular landform on a Miocene planar karst surface, Nullarbor Plain, Australia
Matej Lipar,Mateja Ferk,Andrej Šmuc,Milo Barham
E, arth Surface Processes and Landforms, First published: 29 July 2022 https://doi.org/10.1002/esp.5459 

Източник:

Mysterious Reef From Millions of Years Ago Discovered in Vast Australian Desert, ScienceAlert

Ancient reef discovered on the Nullarbor Plain in 3D satellite data, ABC Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !