Странен син организъм, забелязан в Карибско море, остава загадка (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 14 септември 2022 в 00:01 3170 0

Кредит NOAA Ocean Exploration, Voyage to the Ridge 2022

Океанът винаги има с какво да изненада.

Неидентифициран син организъм е наблюдаван на няколко пъти в Карибско море югозападно от Сейнт Кроа по време на експедицията на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Учените подозират, че може да е някакъв вид мек корал, гъба или нещо друго - например животно от опашнохордовите или т.нар. мантийни (Tunicata) - подтип на хордовите, чието развитие преминава през опашата ларва с хорда и нервна тръба в опашката, които губят хордата си заедно с цялата опашка при метаморфозата.

NOAA споделят снимка на странното същество в Twitter и питат своите последователи дали знаят за последната мистерия на океаните, също така заявяват, че все още обмислят класификацията на синия организъм.

Операторите на дистанционно управлявания апарат ROV (remote-operated vehicle) потвърждават, че са виждали много подобни организми, но все още не са взели проби. Така че досега синият организъм остава загадка.

Във видеото съществата изглеждат безформени, без лица и крайници. Заснет е на дълбочина около 500 метра.

Името на карибския син организъм

Според Miami Herald организмът е подобен на безформеното чудовище от научната фантастика от 50-те години The Blob.

По време на предаването на живо на експедицията избухват спорове и експертите назовават организмите с различни имена като „грапаво синьо нещо“, „синя слуз“ и „син био мат“.

„Не е съвсем лигаво, а и не изглежда особено нелепо“, коментира един учен.

Предположения на операторите на ROV за карибския син организъм

Учените предполагат, че евентуалната идентификация на организма ще бъде мек корал, морска гъба или мантийно. Примери на меки корали като смърфовите полипи и Sansibia flava показват, че те също могат да бъдат сини.

Що се отнася до морските гъби, Haliclona caerulea е синя разновидност, която се среща в Карибския басейн. Мантийните като салпи и асцидии също биха могли да бъдат синият организъм.

С наличните варианти агенцията потвърди, че това не е камък.

Минали изследвания на океана в Карибите

Експедицията Voyage to the Ridge 2022, която откри неидентифицирания син организъм, събра данни за неизследвани и слабо разбрани дълбоководни зони край източното крайбрежие, включително Средноатлантическия хребет и Азорското плато.

Неотдавна са извършени гмуркания на дълбочини от 250 до 6 000 метра. Това се случва в райони с чести земетресения и огромни хидротермални отвори, изникващи от морското дъно.

Учените от експедицията на NOAA са открили морски звезди, които приличат на равиоли, известни още като морска звезда бисквитка. Те са вид, който се откроява заради формата си.

Видът е открит през 1884 г. и са описани в редица документи. Въпреки това учените все още знаят много малко за неговата биология и поведение.

В последното изследване те наблюдават животното и записват някои от ежедневните му дейности. Учените успяват да заснемат изображения и видеоклипове на многобройни събития на хранене, което е особено интересно.

Изследователите от експедицията на NOAA също така откриват и странни подредени дупки в морското дъно. Необичайната редица от почти идеално разположени дупки е открита на 2500 м под повърхността на Атлантическия океан.

Някои учени смятат, че подравнените дупки изглежда са резултат от човешка дейност. Въпреки това, зоолог от Националния природонаучен музей заявява пред Mashable, че не смята, че дупките са създадени от хора.

Морският сняг е предимно биологичен отпадък, който произхожда от горните слоеве на океана и се носи към морското дъно, осигурявайки основен източник на енергия за животните в дълбокия океан.

Тъй като храната е оскъдна в тъмните дълбини на океана, материалът, който пада от водите отгоре, е важен компонент в океанската хранителна верига. Много животни в дълбокия океан филтрират морския сняг от водата или го изчистват от морското дъно като основен източник на храна. Характеризирането на качеството и предлагането на тази храна ни помага да разберем разпространението, биоразнообразието и функцията на дълбоководните общности.

В това видео морският сняг пада около красив червен калмар, наблюдаван край бреговете на Нова Англия.

Източници: 

Bizarre "Blue Goo" Found Lurking In The Ocean Has Marine Scientists Stumped, IFLScience 

Bizarre Blue Organism Spotted in Caribbean Sea Remains a Mystery [Watch]
Michelle Codiva, The Science Times

NOAA Ocean Exploration, Voyage to the Ridge 2022, NOAA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !