Странни "чудовища от бездната" са открити близо до дълбоководни хидротермални извори

Шест нови вида са открити в "комини" на 2.8 км дълбочина в югозападната част на Индийския океан.

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2016 в 15:50 10510 0

хидротермален извор

Кредит David Shale

Нов вид морски червей Peinaleopolynoe

Шест нови видове морски същества са открити на дъното на Индийския океан в район, известен като "Дъхът на дракона". Сред странните на вид животни са дълбоководни версии на раци, охлюви и червеи, съобщава Live Science.

Eкип, воден от Джон Копли (Jon Copley) от университета в Саутхемптън, е проучил участък от морското дъно на 2.8 километра дълбочина. Те се използват устройство за дълбоководни наблюдения с дистанционно управление (remotely operated vehicle  - ROV) за да изследват площ с размерите на футболно игрище, за да разберете какво същества живеят там.

Техните открития показват най-малко шест нови вида, които никога преди това не са наблюдавани. Те включват нов вид раци с космати гърди (наречени Hoff на името на актьора Дейвид Хаселхоф), два вида охлюви, два вида дълбоководни червеи и един вид миди. Нито един от тях никога не е бил официално описан.

Резултатите са публикувани в Scientific Reports.

Мястото на провеждане на експедицията е около 2000 км югоизточно от Мадагаскар. Тя е лицензирана за проучвания за полезни изкопаеми от International Seabed Authority към Организацията на обединените нации.

Хидротермалните извори са отвори на дъното на океана, от които бликат топли, богати на минерали водни потоци, често изпълнени с живот. На морското дъно в областта "Дъхът на дракона" (или Longqui, както официално е наречена) се намират тези огромни минерални кули, известни като "комини". Те са много привлекателни за геолозите, тъй като са богати на мед и злато. Но те са и дом на много разнообразни животни, които се хранят от комините.

Хидротермален извор - минерален комин. Снимка: Университет на Саутхемптън

Преди да започнат минните проучвания много важно за изследователите е да изследват екосистемите, преди да се променят из основи.

"Нашите резултати подчертават необходимостта да се изследват и други хидротермални извори в югозападната част на Индийския океан и да се проучат възможностите за свързване на техните популации, преди оценката за въздействията от минно-проучвателните дейности и бъдещия дълбоководен добив" - заяви д-р Копли.

Заедно с шестте нови вида екипът е намерил и други същества, които се намират в хидротермални извори на хиляди километри. 

Хидротермалните създания

Нов вид охлюв Phymorhynchus  Снимка: David Shale

Нов вид червей Hesiolyra cf. bergi, намерен в комина Longqi. Снимка: David Shale

Холотурия или морска краставица Chiridota. Снимка: David Shale

Neolepas. Снимка: David Shale

Мидата Marisindicus Bathymodiolus. Снимка: David Shale

И една група от раци с космати гърди сред охлюви. Снимка: University of Southampton

Снимка: David Shale

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !