Странни светлини придружават земетресението с магнитуд 8.2 в Мексико

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 септември 2017 в 05:37 16431 0

Кредит Twitter @lalocedeno

Земетресението с магнитуд 8.3, което наскоро удари Мексико предизвика странни ярки светлини над Мексико Сити.

Тези зелени и сини сияния са необичайно явление, свързано с големите земетресения и се наричат "сеизмична светлина" (Earthquake Lights - EQL).

Многобройни видеоклипове от социалните мрежи показват озаряващата нощното небе светлина над Мексико Сити, но това не са мълнии, идващи от облаците горе, самолети или НЛО. Тези светлини се причиняват от самото земетресение и по-конкретно, от определен тип скала.

Сеизмични светлини са докладвани много пъти в миналото, Така например през 1975 г. по време на земетресението в Калапана е съобщено за полярни сияния с бял и син оттенък. Съвсем наскоро, явлението беше уловен от камера по време на земетресението в Перу през 2007. В някои от случаите става въпрос просто за повреди в електрозахранването. Но често пъти е трудно да се определят точните източници на тези светлини, какъвто е случаят наскоро в Мексико.

Общото за всички тези земетресения е, че са на места, където се случват по-често и обикновено са силни, магнитуд над 5.

Изследвания са установили, че генерираните светлините по време на земетресения, може да се дължат на йонизация на кислорода до кислородни аниони. След като се появи тази йонизация, йоните могат да преминат през скалите по малки пукнатини и цепнатини, докато достигнат атмосферата под формата на плазмена светлина.

"В някои видове скали натрупването на напрежение може да разбие двойките кислородни атоми на отрицателно заредени аниони в земята, което им позволява да достигнат повърхността като електрически ток през пукнатини в скалите", обяснява Лейла Ертолахти (Leila Ertolahti), професор по геологията при Университет Дикинсън за Gizmodo. "Ако има достатъчно атоми, те могат да йонизират джобове от въздух и да образуват плазма или зареден газ, който излъчва светлина".

Едно алтернативно проучване на екип от Харвард говори за интензивно електрическо поле, причинено от движението на скали, съдържащи кварцови минерали.

Друго проучване установи, че светлините са резултат от електрическите свойства на някои скали в специфични характеристики, съобщават учени в изследване, публикувано през 2014 г. в GeoScienceWorld. Тези светлини се проявяват под много форми, като синкави пламъци, кълба от светлина или бързи вълни, които приличат на къбовидни мълнии, разказва авторът Фридман Фройнд (Friedemann Freund), професор по физика в Университета на Сан Хосе и старши научен сътрудник в Изследователския център на НАСА пред National Geographic.

"Когато природата увеличи напрежението в някои скали, електрическите заряди се активират, като че ли е включена батерия в земната кора", обяснява Фройнд.

Това явление се наблюдава най-вече при базалта и габрото, които имат малки дефекти в кристалната си структура. Когато ги ударят сеизмичните вълни, в скалите се освобождават електрически заряди.

В някои области, базалтите и габрото обрасуват вертикални структури, които се формират като магмата се охлажда по вертикални разломи като достигат до около 100 км под земята. Те именно насочват електрическите заряди, които се обединяват и образуват един вид плазмено състояние, движещо се с изключително висока скорост, която избухва на повърхността и освобождава заряда, създавайки цветно светлинно шоу.

Опростени модели на разпространение на зарядите в рамките на разромни зони и тектонична обстановка. Prevalence of Earthquake Lights Associated with Rift Environments / Robert Thériault, France St‐Laurent, Friedemann T. Freund, John S. Derr

Последното земетресение да удари Мексико е най-мощното от много десетилетия. Макар явлението сеизмична светлина да остава загадъчно, то напомня за огромно количество енергия, която се отделя по време на тези големи земетресения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !