Странният облак „Левантер“ се издига над Гибралтар като флаг (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 септември 2022 в 00:01 2861 0

В южния край на Испания се намира британската територия Гибралтар, а обичайният "облачен флаг", известен като "Левантер", се образува на върха на 426-метровата Гибралтарска скала. Гледано от испанската страна на границата в La Linea de la Concepcion. Кредит: Tim Rawle, Flickr (CC BY-NC 2.0)

Необичайна облачна формация, известна на местните хора като "левантер", наскоро бе заснета с изключителни детайли. На кадрите изглежда сякаш облакът изтича от върха на Гибралтарската скала и се носи като облачен флаг.

Метеорологичната служба на Гибралтар засне новото таймлапс видео на 24 август на пистата на международното летище на Гибралтар и споделя спиращата дъха гледка в Twitter. В таймлапс кадърите изглежда, че извиващият се облак се образува от нищото около върха на високата 426 метра Гибралтарска скала, обитавана от единствената популация диви маймуни в Европа, група от около 300 макаци Macaca sylvanus според туристическия сайт на Гибралтар.  

Странната формация е известна като „облачен флаг“, който е вид орографски облак, което означава, че се създава поради формата на земята под него, обяснява Метеорологичната служба на Великобритания (Met Office). Тези облаци се пораждат, когато силни ветрове издухват богат на влага въздух срещу хълм или планина, принуждавайки въздуха да се издигне към върха. Когато въздухът достигне върха, той се охлажда, което води до кондензиране на водните пари в облак, който или виси, неподвижен, около върха или, както в случая на новото видео, е издухан от вятъра според Met Office. 

Таймлапс кадри на така наречения облачен флаг, известен като "Левантер", образуващ се около върха на Гибралтарската скала. Кредит: Met Office Gibraltar

Гибралтарската скала е подходяща за образуване на облачни знамена, тъй като се намира на място, където редовно духа вятър, известен като "Левант" - източен порив, който духа на запад през Гибралтарския проток в южната част на Испания. Затова местните жители са нарекли облачните образувания "левантери".

Няма публично достъпни данни за това колко чести са левантерите в Гибралтар, нито кога е най-вероятно да се образуват, но вятърът Левант е постоянен между юни и октомври, съобщава Кралското метеорологично дружество във Великобритания. Обаче, когато левантският вятър се формира от югоизточна посока вместо, както е по-обичайно - североизток, неговите пориви обикновено са сухи и не съдържат необходимата влага, необходима за създаване на облачни знамена според MeteoGib, частна метеорологична компания, базирана в Гибралтар.

Върхът на Гибралтарската скала, много подходяща за образуване на облачни флагове. Кредит: Tim Rawle, Flickr (CC BY-NC 2.0)

Но облаците левантер наистина се появяват достатъчно често, за да вдъхновят местните жители да споделят в социалните медии забавни изображения на облаци левантер, покрити с рисунки, за да изобразят на какви животни приличат облачните знамена, висящи над Гибралтарската скала, някои от които са туитнати от MeteoGib.

Облаците левантер могат също да създадат контрастни климатични условия от двете страни на Гибралтарската скала. През лятото тези облаци могат да действат като своеобразен капак, който задържа горещ влажен въздух от западната страна на планината за няколко дни, което може да влоши състояния като астма и артрит, съобщава MeteoGib. 

През 1800 г. влажните условия, причинени от левантерите, са обвинени за избухване на жълта треска. Но по-късно изследване показва, че истинските виновници са комарите, които се затрудняват да летят в такива влажни условия, което означава, че всъщност именно левантерът може да е спрял разпространението на болестта и да е спасил човешки животи, посочва MeteoGib.

Източник: Bizarre 'Levanter' cloud billows off Rock of Gibraltar in breathtaking time-lapse video, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !