Странните сигнали от близката звезда не идват от извънземните

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2017 в 08:13 3430 0

Източникът на странните сигнали от космоса може би е нещо подобно. NOAA / Lockheed Martin

Учените от Аресибо, най-големият в света действащ радиотелескоп, уловиха наскоро необясними и странни сигнали от близката звезда Ross 128, която се намира на 11 светлинни години от Земята. За да се разбере загадката на радиосигналите се присъединиха експерти от института SETI и изследователският център на SETI Бъркли в Университета на Калифорния.

Резултатите от анализа на всички данни, вече е завършен, съобщи CNET.

В петък Абел Мендес (Abel Mendez), професор в университета в Пуерто Рико и лабораторията за планетарната обитаемост към Аресибо, обяви, че eкипът му е сигурен за източника на "Странния сигнал" и това не са извънземните.

"Най-доброто обяснение е, че сигналите са предавани от един или повече спътници на геостационарна орбита", пише Мендес в съобщение. "Това обяснява защо сигналите се появиха в рамките на честотите на сателитите и са устойчиви и продължителни, а звездата Ross 128 е близо до небесния екватор, където са разположени много геостационарни спътници".

Мендес добави, че сателитното обяснение не изяснява напълно странността на сигнала (който се вижда в графиката по-долу като диагонални линии).

"Възможно е множество отражения да предизвикват тези изкривявания, но ще се нуждаем от повече време, за да проучим тази и други възможности".

"Странният сигнал от Ross 128, открит в края на май 2017 (затворен в червена рамка).

Колаборацията  Breakthrough Listen, която включва учени от института SETI и SETI Бъркли, използва в обсерваторията Грийн Банк (Green Bank Observatory) в Западна Вирджиния, за да се насочи към Ross 128 през изминалата седмица. В същото време екипът на Мендес бе настроил обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико към същата цел.

Екипът на Breakthrough Listen публикува кратка статия (PDF) в която се обяснява, че интерференция на сигнали от сателити в геосинхронна орбита е най-вероятното от възможните обяснения. 

Те отбелязват, че ограничената продължителност на наблюденията не позволява да се изключи възможността да има някакъв прекъсващ сигнал, идващ от Ross 128, което ще "изисква значителни последващи действия, за да се потвърди".

Но това е само напомняне, че това е много трудно да се докаже отрицателен отговор, т.е., по-лесно е да се потвърди, че има сигнал, идващ от определена звездна система, отколкото да се декларира, че там определено няма такъв сигнал, особено когато знаем, че на сигнала са нужни най-малко 11 години, за да се свърже с нас.

С други думи: За съжаление, няма реална причина да мислим, че това е сигнал от извънземни.

Ако не вярвате на учените, винаги може да проверите за себе си. Breakthrough Listen приканва обществеността независимо да разгледа данните от Грийн Банк" target="_blank">данните от Грийн Банк.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !