Странно растение, което расте под земята, е преоткрито след повече от 150 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 март 2018 в 00:00 8501 0

Кредит Sochor et al.

Едно наистина странно подземно растение от тропическите гори на Малайзия е преоткрито, след като се смяташе за изчезнало през последните 151 години, съобщава New Scientist.

Растението е открит за пръв път от италианския ботаник Одородо Бекари (Odoardo Beccari) през 1866 г. по време на експедиция до масива Gunung Matang в Западен Саравак, Малайзия. Той взема образци и описва новия вид като Thismia neptunis няколко години по-късно, но след това първо наблюдение оттогава никой не е виждал отново  растението.

Така е до януари миналата година, когато биолози от Института по растениевъдство на Чешката република изследват същия район на дъждовните гори и се натъкват на цвета на T. neptunis, макар че малцина биха разбрали какво виждат. Това са първите хора, които срещат растението след повече от 150 години, а също и първите, които някога са го снимали. Техното откритие е публикувано в Phototaxa .

Това е цветът на T. neptunis. Sochor et al. 2018

Растението принадлежи към групата на микохетеротрофите, но не приличат много на растения. Прекарвайки целия си живот под земята, те напълно са се отказали от фотосинтезата, след като са загубили хлорофила и листата си. Вместо това паразитизират чрез гъбички, които живеят в симбиотични взаимоотношения с други надземни растения и заменят вода и хранителни вещества за храна. Това означава, че по странен, обиколен начин T. neptunis получава своята храна от фотосинтезиращите растения.

По своята същност микохетеротрофните растения са доста скрит вид. Обикновено живеят в тропическа среда като по-голямата им част е под земята, а растенията се появяват над почвата, само когато цъфтят - и дори тогава изглеждат много странни и лесно могат да бъдат объркани от насекомите. Цъфтят за няколко седмици дори не всяка година, затова е лесно да се разбере защо толкова малко е известно за групата или защо много видове са наблюдавани само веднъж.

По тази причина е почти невъзможно да се обяви някое от тези растения за изчезнало или да се разбере колко е разпространен или рядък даден вид.

Но дори и сред тези странни организми, 151 години е доста време да остане едно растение скрито в гъстите джунгли на Югоизточна Азия.

Едно от Оригинална илюстрация, направениа от Бекари през 1878 г. Sochor et al. 2018

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !