Страннo време: Северния полюс се топи, а части от Русия се вледеняват до под -40 градуса

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 ноември 2016 в 11:34 19415 0

Кредит NASA

Северния полюс.

Специалистите са озадачени от изключително високите температури, нетипични за това време в Арктика. В момента там е полярна нощ - слънцето не се показва над хоризонта. Това е време, когато Арктика би трябвало да е много студена, а морският лед, който покрива по-голямата част от Северния ледовит океан, би трябвало да расте и да става все по-дебел.

Сега Арктика е супер гореща - температурите там са над нулата, а огромен обем студен полярен въздух се премести над Азия, понижавайки температурите с над 16-20 градуса под нормалните, пише The Weather underground.

Проби от температурите на въздуха, взети от най-малко пет различни шамандури в близост до Северния полюс между 86 и 89 градуса северна ширина, показват от 0 до 1.2 градуса по Целзий на 15 ноември, в съответствие с данните от International Arctic Buoy Programme.

Топъл въздух е нахлул в Арктика, както от Тихи океан, така и от Атлантическия, в отговор на голяма зона на ниско атмосферно налягане в Северния Пасифик и висока аномалия в Евразия", - съобщи в Twitter Зак Лабе (Zack Labe), докторант в Университета на Калифорния в Ървайн, който изучава Арктика. Той показа графика, на която се виждат стойностите на температурите над Арктика - в средата на октомври те не са паднали, както може да се очаква, а дори са се увеличили в средата на ноември.

Температура на въздуха (в червено), измерена от шамандура 300234064010010 малко на юг от Северния полюс, на 88.29 градуса северна ширина, от края на септември до средата на ноември 2016 г. Температурите, измерени около 15 ноември са показани с оранжева стрелка. Графиката в горния десен ъгъл показва местоположението на шамандурата.

Лабе заяви, че топлите температури над повърхността на морето са довели до по-дълъг период, при който цели части на Бофорт, Кара и Баренцово море са без лед.

Откритите води поглъщат повече от топлината на слънцето, докато ледът или снегът отразяват до голяма степен слънчевите лъчи.

Основен проблем е, че намаляването на ледената покривка води до повишено поглъщане на слънчевата радиация заради откритите води, което от своя страна затопля въздуха над тях, което пък причинява по-силно топене на леда.

Точно преди Нова година 2015 г. бе натъпило друго странно затопляне, което заедно с мощна исландска буря предизвика смъртоносна лавина в норвежкия архипелаг Свалбард.

Необичаен студ в Азия

В същото време на повече от 1600 км южно от Северния полюс части от Азия са необичайно студени.

На 15 ноември в повече от дузина руски градове температурите паднаха до -40 градуса по Целзий и дори по-ниски. Но докато тези мразовити температури не са необичайни в Източен Сибир, дори и през ноември, те са по-впечатляващи в централна Русия и Казахстан.

Някои примерни температури - студени (Русия, Казахстан) и топли (Северен полюс) отклонения от средните норми за 15-ти Ноември, 2016

На 14 ноември температурите в Астана, столицата на Казахстан, не надвишават през целия ден -17,8 градуса по Целзий. Средната температура за ноември тук е около -2 градуса по Целзий.

Територията на Урал и Сибир се доминира от студени въздушни маси, заради мощен и огромен антициклон, който се намира над тези райони и блокира проникването на циклони и топъл въздух. Формирането на блокиращ Сибирски антициклон е доста типично за района явление, но това обикновено се случва много по-късно, в средата на зимата. Обстановката в момента е по-типична за месец януари.

Антициклонът не отстъпва от позициите си и продължава да смразява уралския и сибирски въздух, образуващи зона на необичайно студено време със средна дневна температура със стойности до 16-20 градуса под нормалното, пише руски метеорологичен сайт.

В петък, 18 ноември, температурата на въздуха в Анадир, на брега на Берингово море, достигна 2 градуса.

Заради необичайно студеното време и снежна покривка, около 18 км от брега на залива на река Об бяха осеяни с гигантски ледени топки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !