Студенти откриват нова планета джудже в Слънчевата система

Ново другарче на Плутон

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2016 в 12:23 6672 0

Кредит NASA, ESA/Adolf Schaller

Концепция на художник за гледката от планетата джудже Седна. Астрономът Дейвид Гердес от Университета на Мичиган, обяснява, че повърхността на 2014 UZ224 ще изглежда много подобно.

Астрономи от Университета на Мичиган, водени от Дейвид Гердес (David Gerdes), са открили нова планета джудже в Пояса на Кайпер, във външните области на нашата слънчева система.

Това стана възможно благодарение на наблюденията на студенти, съобщи National Public Radio.

Студенти от Университета на Мичиган са открили нова планета джудже в Слънчевата система. Тя е на около 13.7 милиарда километра от Слънцето и й трябват 1100 години, за да го обиколи.

Всъщност най-интересното за новия обект, известен засега като 2014 UZ224, е начинът, по който го откриват.

Дейвид Гердес на Университета на Мичиган, ръководител на екипа, намерил новата планета джудже, е започнал научната си кариера като физик. Той помага за разработването на специалния инструмент - камера - Dark Energy Camera, монтирана на 4-метровия телескоп на обсерваторията Серо Тололо в чилийските Анди, с цел да направи карта на далечни галактики.

Преди няколко години Гердес задава на няколко студента през лятото проект да намерят някакви обекти в Слънчевата система на галактиката карта.

Такива обекти могат се открият по движението им: "Ако наблюдавате обекти от Слънчевата система, в един миг ще бъдат на едно място, а след малко по-късно ще се появят на различно място в небето", обяснява Гердес.

Звездите и галактиките са толкова далеч, че изглеждат неподвижни. Но планета или астероид ще има малко по-различна позиция всяка вечер. Тя ще бъде като точка светлина, която изглежда се движи на неподвижния фон на звездите.

Ако се свържат точките на местоположението на такива обекти нощ след нощ, ще може да се изчисли орбитата на обекта около Слънцето.

Но изображенията на галактическата карта на Гердес не са правени систематично нощ след нощ.

"Ние често правехме просто едно наблюдение на нещо за нощ", разказва астрономът. "И след две седмици по-късно - още едно наблюдение, а след пет нощи по-късно - друго наблюдение и четири месеца по-късно - друго наблюдение. Така че проблемът за свързването на точките е много голямо предизвикателство."

Но те разработват софтуер, който може да прави точно това.

Източник: Wikimedia Commons

Планетата джудже на Гердес и екипа му се нарежда до другите открити в последното десетилетие далечни планети джуджета като Седна, Ерида и Макемаке. Към тя може да добавим и Плутон, който бе планета, но е понижена, когато промениха определението.

В класификацията на НАСА 2014 UZ224 е определен като транснептунов обект.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !