Студентка по археология прави интересно откритие в Перу

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 август 2019 в 00:00 7706 0

Кредит Harvard Gazette

Керълайн Куулидж (Caroline Coolidge), студент по археология в Университета Харвард, открива малка фигурка при разкопки на терен в Сан Хосе де Моро, Перу. 

По-рано други студенти откриват там фрагменти от керамични съдове, типични за едни от най-старите церемониални погребения на предколумбовата цивилизация Моче (Moche), която е процъфтявала по северното крайбрежие на Перу между първи и осми век сл.н.е.

Куулидж, която е на обменна програма за летен стаж в Перу, открива особена керамична находка. В северозападния край на обекта, тя малко по малко разкрива цяла фигура, изглежда от преходния период между културите Моче и Ламбайеке (Lambayeque) на възраст около 1 000 години. Освен идеалното състояние на находката, това, което я прави особена, е липсата на други предмети наоколо. 

"Обикновено такъв вид артефакт би бил част от погребение", обяснява Куулидж, "но никъде около нея няма такива". 

Куулидж показва фигурката, която открива при разкопките в Перу. Кредит: Harvard Gazette

Обменната програма за студенти им дава възможност за 5 седмици да участват в разкопки в някои перуански обекти, откривайки погребални и други артефакти, свързани с историята на Моче и техния култ към живота и смъртта. 

"Опитваме да разберем древните култури по останалите от тях материални следи", споделя Гари Ъртън (Gary Urton), учен от Университета Харвард, специализиран върху предколумбовата и ранна колониална култура и история. "Всички тези перуански цивилизации не са имали писменост, така че нямаме запазени собствените им думи... имаме доказателства как са живели, какво са произвеждали и какво са използвали във всекидневния си живот. "

Археолозите предполагат, че фигурката, открита от Куулидж е била използвана като дар за плодородие. В своя проект студентката иска да опише "нейното културно значение и мястото й в хронологията на региона".

Източник: Phys.org - Archaeology student makes an unusual find at a Peruvian dig

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !