"Супер канализацията" на Лондон ще помогне Темза да не се превърне в тоалетна (галерия и видео)

Антония Петрова Последна промяна на 23 април 2017 в 11:04 13119 0

Смятана за инженерно чудо през 19-и век, канализацията на британската столица тогава помага за преборване на плъзналата холера. Тя обаче е била построена за посрещането на нуждите на 2 милиона души. Не за сегашните 8 милиона (по официални данни).

Само през тази година 1,2 милиона тона сурови отпадъци са били изхвърлени в река Темза, защото старата викторианска канализация не може да се справи с тях. Дори само няколко милиметра дъжд са достатъчни, за да претоварят старите тунели и всичко, което остава, отива в реката. Фекалии, тампони, кондоми и кърпички могат да се видят да се носят край някои от най-големите забележителности на града. 

Затова от няколко месеца Лондон изгражда нова "супер канализация", която ще е достатъчно голяма, за да се справи с нарастващото население на града, съобщават световните медии

Thames Tideway Tunnel ще разполага с огромна, 25-метрова тръба, която се строи дълбоко под реката. В нея ще се съхраняват разводнени отпадъци и ще може да се изпуска в реката само при проливен дъжд от над три дни.

Една от причините каналите на Лондон да преливат толкова често в момента е, че градът е предимно павиран. Дъждовната вода бързо преминава през паветата и дори съвсем незначителен дъжд може да претовари канализацията отдолу. Критиците на тунела твърдят, че проблемът може да бъде разрешен чрез отделянето на повече пространство за паркове, мочурливи площи, тревисти зони и подобряване на дренажната система на малките странични улици. 

Източник: www.constructionenquirer.com

"Новата тръба е твърде скъпа и няма да доведе до промяна. Реката вече е много по-чиста отколкото беше и 12 милиона домакинства трябва да плащат около 50-70 лири на година допълнително през следващите може би 50 години, само за да платят тази тръба, която не е необходима и от която нямат никаква полза", смята лейбъристът Лорд Бъркли (Lord Berkeley), противник на проекта.

Доклад на британската Национална одитна служба показва, че "супер канализацията" ще добави по 25 лири на домакинство към сметките за вода до 2020 година, като от началото на строежа й те вече са нараснали с около 13 лири годишно. Общата стойност на проекта се очаква да достигне 4,2 милиарда лири. От Министерството на околната среда, храните и селскостопанските въпроси обаче смятат, че проектът ще генерира три пъти повече приходи от разходите.

Thames Tunnel Construction from Tideway on Vimeo.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !