Суперсилите и талантите на морската богомолка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 ноември 2016 в 16:35 14184 0

Ново видео, продуцирано от Deep Look KQED, показва морската богомолка като опасен хищник с многобройни таланти.

Видеото показва как някои видове морски богомолки разбиват с нокаутиращ удар черупките на вкусните за тях морски охлюви. Други видове морски богомолки покосяват плячката си - дребни рибки - с остри като бръснач издатъци. Движенията на това ракообразно достигат скоростта на полета на куршум, а малките му клещи могат да наранят човешки пръст до кост.

Има повече от 400 вида морски богомолки по света, повечето от които живеят в субтропичните и тропически води, разказва Live Science

Морската богомолка отдавна очарова учени с множеството си удивителни умения и таланти.

Клещите на животното са опасно оръжие, което може да троши като с чук черупките на охлюви и миди и стъклото на аквариума. Ударният участък на клещите е съставен от кристали хидроксиапатит, а останалата част от аморфен хидроксиапатит и хитин. Тази структура позволява на ракообразното да нанася мощни удари на враговете и жертвите си със силата на 22-калибров куршум.

Вдъхновени от природата, учените разработват синтетични материали, които имитират материала на клещите на морскита богомолки. Те се надяват да използват тези материали, за да подобрят такива продукти като бронежилетки, футболни каски и дори автомобили и самолети.

Видеото на KQED обаче се фокусира върху друга още по-удивителна адаптации на тези ракообразни - тяхното зрение.

Морската богомолка има 16 различни типа фоторецептори, 12 от които отговарят за цветното зрение в червения и ултравиолетовия диапазон. За сравнение човекът има само 3 типа светочувствителни клетки.

Но морските богомолки имат и друга интересна способност - някои части от тялото им са покрити с светлоотразяващ материал, който може да пречупва светлината, като я поляризира по специален начин. Ракообразното е способно да възприема този тип излъчване и да го използва, за да общува с другите представители на вида си.

Според едно проучване, отразената светлина с кръгова поляризацията се използва от морската богомолка като демонстрация пред конкурентите си.

"За птиците цветовата сигнализация е нещо обичайно, в океана също има много ярко оцветени животни. Всички те в една или друга степен използват тази своя характеристика за общуване. Това е форма на комуникация, която разбираме. Но в случая открихме един напълно нов начин за комуникация в животинския свят," - заяви проф. Джъстин Маршал (Justin Marshall), водещ автор на изследването.

Морската богомолка има кръгови поляризационни структури по тялото си, особено по крайниците, главата и опашката. Тази части са най-забележими за конкуренти в случай на среща.

За да проверят хипотезата си, че морските богомолки комуникират с помощта поляризирана светлина, учените слажили животните в аквариум, където в дупката, където се крият, поставили източник на поляризирана светлина. В 68% от случаите ракообразните избягвали това място.

"Ако маркирате дупката с поляризирана светлина с кръгова поляризация, ракообразните не искат да отидат там. Те знаят или предполагат, че там има друга богомолка" - коментира откритието професор Маршал.

Случаят с морските богомолки е рядък, но все пак не е единствен. Поляризирана светлина се използва и от раците от вида Uca stenodactylus. Тези ракообразни могат да открият и идентифицират обекти на дъното в зависимост от количеството на отразената поляризирана светлина.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !