Суперсилите на Вероника Колева, с които ще се състезава на международния финал на FameLab

Наука OFFNews Последна промяна на 27 май 2017 в 13:18 6334 0

Снимка: Корпус за бързо гърмене

"Като малка исках да имам суперсили" - с това изречение и с впечатляващото си представяне на свръхвъзможностите на геконите студентката по химия Вероника Колева спечели българския кръг на международното състезание  "Лаборатория за слава FameLab", провел се в рамките на Софийския фестивал на науката.

"Темата ми за "суперсилите на геконите“ е просто обяснения на това как малките гущерчета от този вид могат да ходят по стени и тавани без да паднат. Причината е в морфологията на техните крачета – те са покрити с малки и многобройни власинки. Тези власинки увеличават многократно площта на крайника и създават слаби електростатични взаимодействия, наречени сили на Ван дер Ваалс. Опитно това е доказано чрез атомно силов мокроскоп (АFM)", обясни накратко Вероника своето триминутно представяне на състезанието. 

Подобен на силите на геконите фантастичен материал вече е създаден преди три години - полиоретанов еластомер или т.нар. геко кожа. Материалът е създаден на основата на два полимера – кевлар (който е твърдата основа) и полиуретан (който преминава през нишките на кевлара и е виновника за "залепването" и на различни повърхности). Може би ние няма да имаме възможност да се катерим по стените, но НАСА би могла да го използва, за да помогне на астронавтите в космическите им разходки, предложи Вероника. 

Снимки: Наука OFFNews

За награда в българския кръг на конкурса FameLab Вероника получи балон - за да знае, че славата е преходна. Сега й предстои оспорвана надпревара с финалисти от цял свят по време на финала в Челтнъм по-късно тази година. 

"Тепърва предстой най-интересното. Международният финал е на първо място възможност да се запознаеш с редица интересни хора, всеки обичащ много сферата, в която се занимава. Първо предстои полуфинал, датата, на който още не е ясна, а после (може би) и финал. Това дали ще стигна до финала не е важно, самото участие и срещите са много по-обогатяващи. Естествено притеснението го има, но за мен това е нормално", сподели Вероника с екипа ни.

Целта на създадения през 2005 г. конкурс "Лаборатория за слава FameLab" е да открие, обучи и развие младите учени и инженери в комуникатори.

Снимка: Корпус за бързо гърмене

Всъщност в реалността Вероника Колева съвсем няма супер сили. Тя е студент по химия в Софийския университет. "Уча в направление "Физикохимия" и оттам дойде идеята за темата и в конкурса FameLab – „"уперсилите на геконите". Всичко около нас е една комплексна система, съчетаваща много науки. Не всичко е само химия и междупредметните връзки са много важни. Това, че се насочих към животните, не значи, че съм избягала от химията. Те могат да се разглеждат от другите науки, това беше и целта - да съчетая химия, биология и физика в рамките на три минути. А геконите са един много добър пример за това. От физикохимична гледна точка те са интересни, заради факта, че с помощта на Вандервалсови сили те се задържат на различни повърхности. И това буди интереса на учените", обясни своят интерес Вероника.

Снимка: Корпус за бързо гърмене

Снимка: Софийски фестивал на науката

В свободното си време тя се занимава с химични демонстрации, част от проявите на "Корпус за бързо гърмене".

"С Корпуса участваме всяка година в Софийския фестивал на науката и имаме редица изяви в училища в София и страната. Ръководим и занятия във фондацията "Университет за деца", където се занимаваме с преподаване по химия на ученици от 5 до 9 клас", обясни Вероника. "Все още съм бакалавър, имам доста време пред себе си за ориентация, но мечтая да използвам развитите до момента способности и да продължавам да работя с деца", сподели още тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !