Супервулкан лежи под Йелоустоун – какво ще се случи, ако изригне? (видео)

Супервулканите са вулкани с най-мощните и обемни изригвания - над 1000 кубични километра

Катя Димитрова Последна промяна на 15 юли 2016 в 12:00 7332 0

Резерватът Йелоустоун в северозападните части на САЩ е добре известен в със своите планински масиви, езера, реки и гори. Едни от най-големите му забележителности са вулканичните скали от черен обсидиан и многото гейзери и горещи извори.

Под него обаче се крие и супервулкан.

Какво ще се случи, ако той се събуди?

Супервулканите са вулкани с най-мощните и обемни изригвания - над 1000 кубични километра. При изригването си, те обхващат много голяма площ, могат да променят околната среда напълно и да повлияят на глобалния климат. Това може да има катастрофални последствия за живота. Такива изригвания са съпроводени с изхвърлянето в атмосферата на милиони тонове пепел, които закриват слънцето, както и отровни газове, последвани от киселинни дъждове.

Точно такъв се крие в резервата. През последните 2,1 млн. години вулканът е имал три големи изригвания. Едно от тях, преди около 174 000 години, е довело до появата на гейзера Бейсин.

Според геолозите засега няма пряка опасност от изригване на супервулкана – поне не през следващите хиляда години, пише Business insider.

Но ако той изненада учените, това би имало доста екстремни ефекти върху околните райони. За начало, явлението ще разпръсне пепел на 500 мили около себе си. Тя ще покрие по-голямата част от Средния Запад и ще застраши живота на всички растения, животни и хора.

Не е за подценяване и течащата разтопена лава с температура над 1000 градуса.

Заедно с пепелта, на супервулканът ще избълва куп газове, включително серен диоксид, който може да доведе до киселинни дъждове, както и глобалното охлаждане, тъй като ще заслаби проникването на слънчевите лъчи, идващи към Земята.

Експлозията вероятно няма да унищожи човешкия живот, но тя със сигурност ще бъде разрушителна, особено в западната половина на САЩ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !