Светът се подготвя за най-силния Ел Ниньо за последните 17 години

Никола Кереков Последна промяна на 08 октомври 2015 в 08:50 8179 0

Ел Ниньо (El Niño) усилва развитието на тропическите циклони на различни места в Тихия океан. Тази сателитна снимка (по-долу) от 2 септември показва едновременно развиващи се тайфун (Кило), ураган (Химена), тропическа буря (Игнасио) и тропическа атмосферна депресия (14Е).

Междувременно, светът се подготвя за чудовищен Ел Ниньо, който може и да се окаже най-силният от 1998 г. насам. Тогава е довел до смъртта на около 20 000 човека и е причинил щети на стойност почти 100 млрд. долара. Икономическите и човешките загуби на тазгодишния Ел Ниньо вече започнаха.

Снимка: NASA/NOAA GOES Project Science team

Ел Ниньо възниква когато ветровете, духащи на запад през Тихия океан отслабнат и големи количества топла вода се придвижи на изток към Южна Америка, пренасяйки заедно със себе си голямо количество дъждове. В резултат на това, области от Азия и Австралия пресъхват, а дъжда предназначен за там се излива основно в Америките. Ефектите от атмосферното явление се долавят и на много по-голямо разстояние, особено в Африка. Ел Ниньо се проявява на неравни интервали между 2 и 7 години и трае между 9 месеца и 2 години.

В суб-сахарския регион на Африка, международната федерация на Червения Кръст е задействала извънредни мерки, поради очакваните извънредни количества валежи, които само биха задълбочили недостига на храна в района. Тази седмица, Кения задейства общонародна тревога заради очакваните валежи - някои райони се подготвят като се строят нови или подобряват стари дренажни системи. Чили и Пери най-вероятно ще бъдат най-силно засегнати и също са предприели мерки за подготовка за бедствието.

Ел Ниньо вече допринесе за смъртта на хиляди хора при неочакваната топлинна вълна обхванала Индия, при което бе забавен сезонния хладен мусон. Индия в момента се намира в разгара на най-тежката епидемия на денга от години насам, с 500 потвърдени и поне 25 смъртни случая само в Ню Делхи. Денгата зачестява много с покачване на температурите и преди е била свързвана с проявите на Ел Ниньо в други части на Азия.

Този месец, Ел Ниньо повиши температурите близо до рекордните нива в източна Австралия. В Индонезия нелегалното палене на стърнища доведе до неконтролируемо разпространение на пожари, тласкани от сухото и горещо време. Пожарите доведоха до затварянето на над 7000 училища в близко разположената Малайзия.

Калифорния, която от десетилетие насам е под обсадата на тежка суша, в момента се бори и с най-тежките горски пожари в историята на щата. За радост на местните власти, се очаква да зачестят дъждовете в района, докато Ел Ниньо се развива, но те може да са толкова интензивни, че да предизвикат тежки наводнения, както през 1998 г.

"Най-лошото тепърва предстои," твърди Уенджу Кал (Wenju Cai) от CSIRO, австралийската национална агенция за изследвания в Мелбърн. Някои от най-сериозните ефекти най-вероятно ще се проявят под формата тропически бури, добавя той, които не просто ще са предизвикани от Ел Ниньо, но и ще бъдат с много по-голяма сила от обичайното заради него.

Ел Ниньо ще се засили в следващите няколко месеца и най-вероятно ще достигне пик около февруари догодина. Тепърва предстои дъждовете да ударят Африка и Южна Америка; последствията за океанския живот, като масово избелване на корали (coral bleaching) се очаква да започне около декември. Явлението избелване на коралите се причинява от умиране или изхвърляне на ендосимбионтните организми (водорасли), които осигуряват способността на коралите да фотосинтезират и съответно ги оцветяват в най-различни цветове. Не е ясен точния механизъм на явлението, но се смята че то представлява защитна реакция в отговор на стресови въздействия в средата - при това коралите губят цвета си стават бледи до белезникави. В това състояние те са живи, но не могат да растат, докато ендосимбиотните водорасли не се завърнат. Ако останат твърде дълго в това състояние коралите умират.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !