Светът "свършва" на 23 април. Какво да очакваме (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 април 2018 в 08:13 13291 2

Вече е досадно наистина - нова прогноза за края на света определи датата на Апокалипсиса за понеделник, 23 април, на базата на поредица от стари нумерологии, преизчисления на библейската книга "Откровение" и възстановени конспиративни теории за една митична "Планета Х".

Дори календарната дата на предсказанието, 23 април, заслужава да се върнем на един от най-известните провали на пророчествата на Апокалипсиса на всички времена - на Уилям Милър - баптисткият проповедник, чиито последователи в крайна сметка формираха Църквата на адвентистите от седмия ден. Милър прогнозира множество дати за настъпването на "Страшният съд" в средата на 18-ти век, включително една на 23 април 1843 г. Най-известен е с по-късната си прогноза на 22 октомври 1844 г. - дата, в която бе наречена "Голямото разочарование", когато Исус Христос не оповести края на света. (вж "13 неуспешни мрачни предсказания").

Настоящият предсказател е Дейвид Мейд, който преди време твърдеше, че рядко подравняване на звездите на 23 септември 2017 г. предвещава "Края на света". Мейд заяви тогава, че подравняването на звездите ще предхожда насочването към Земята на една митична планета, наречена "Планета Х", която ще доведе до всякакви геоложки процеси и катаклизми, които ще завършат с евентуално завръщане на Исус според "Откровението", разказва Live Science.

Знаците

Новото предсказание на Мейд е по-различно от предишното. Според интервю на таблоида "Експрес" Мейд съобщи, че сега на 23 април 2018 г. е новата дата за Апокалипсиса. Причината е, заяви той, е че на тази дата Слънцето, Луната и Юпитер "ще застанат в една линия в съзвездието Дева и това ще бъде знак за Второто пришествие. Тогава Исус Христос ще възкръсне отново и ще се завърне, за да накаже всички грешници на Земята", отразено в "Откровение 12:1-2":

„И в небесата беше видяно забележително знамение — жена, облечена със слънцето, и луната беше под краката ѝ, и на главата си носеше корона с дванайсет звезди, и беше бременна, и викаше от болка, като се мъчеше да роди.“ (Откровение 12:1, 2)

Този пасаж е основанието на Мейд да прогнозира 23 септември 2017 г. като начало на Апокалипсиса, макар че в този случай става въпрос за подравняване на Слънцето в Дева с девет звезди и планетите Меркурий, Венера и Марс.

Странно, Юпитер всъщност няма да се вижда в съзвездието на Дева на 23 април, а скоро ще се появи в съзвездието Везни, гледано от Земята. (За да проследите небесните тела и евентуално да генерирате собствени прогнози за края на света - посетете функцията The Sky Live's Planetarium.)

Мейд никога не е бил успешен в прогнозите си. The International Business Times съобщи през февруари, че той е обявил март 2018 като дата на началото на Апокалипсиса. Мейд също така заяви, че седемгодишният период на скръб, който предхожда "Края", е започнал на 21 август 2017 г. и 15 октомври 2015 г. Сайтът на Мейд също говори за ядрената програма на Северна Корея като знак за това, че идва краят.

Планета Х

Междувременно многократно се обявява съществуването на Планета Х, понякога наричана Нибиру.

Астрономите търсят възможна планета с размерите на Земята във външната слънчева система, която понякога наричат ​​"Планетата Х" или "Деветата планета", но това не е същата Планета X, описана от теоретиците на конспирацията. В представите на конспираторите НАСА укрива съществуването на една опасна планета, която се движи към Земята и може да предизвика всякакъв вид цунами и земетресения.

Нибиру беше предложена през 1995 г. от Нанси Лидер (Nancy Lieder) в уебсайта Zetatalk, в който описва как има мозъчен имплант, който й позволява да говори с извънземни и разпространява сложно кълбо от взаимосвързани теории за конспирацията. Лидър за пръв път възприе идеята за Нибиру през 90-те и предсказа, че планетата ще се сблъска със Земята през 2003 г. и ще унищожи човечеството, което очевидно не се случи.

Оттогава насам планетата се превърна в главен герой ​​на многобройни пророчества за края на света, включително Апокалипсиса на маите през 2012 г., който се основаваше на предполагаемо пррочество в древния календар на маите.

Една опасна планета, която се движи през Слънчевата система, ще бъде доста очевидна за астрономите, които могат да открият планети далеч отвъд нашата собствена слънчева система.

Мишмашът на всички тези разнородни теории - библейски, космологични, политически - може да е симптом на онзи вид конспиративно облъчване, което се случва онлайн. Мейд е активен в YouTube, където разговаря с други "пророци". Мейд  продава и книги за собствените си теории в Амазон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

2

kokoten

22.04 2018 в 12:47

...идиотията няма граници...

16193

1

SC

13.04 2018 в 12:34

Как изобщо такива откачалки получават гласност?