Световен ден на метеорологията: "Да броим всяка капка вода"

Ваня Милева Последна промяна на 23 март 2020 в 00:00 4297 0

Всеки 23 март Световната метеорологична организация отбелязва Деня на метеорологията.

На тази дата през 1950 г. влиза в сила на Конвенцията за създаване на Световната метеорологична организация.

Темите, избрани за Световния ден на метеорологията, отразяват актуални въпроси, свързани с времето, климата или водата.

Тази година темата е "Да броим всяка капка вода".

Прясната вода е жизненоважна за живота. Човек не може да оцелее повече от три дни без вода. Водата е от съществено значение за производството на нашите храни, почти всички наши стоки и услуги и за околната среда.

Сега светът е изправен пред все по-големи предизвикателства, породени от наводнения и суша, и липса на достъп до чиста вода. Има спешна нужда от подобряване на прогнозирането, мониторинга и управлението на водоснабдяването и справяне с проблема с твърде много, твърде малко или твърде замърсена вода.

Не можем да управляваме това, което не измерваме. Събирането и споделянето на данни за водите са в основата на хидрологичния мониторинг и прогнозиране, служби за ранно предупреждение при наводнения и засушаване.

Ефективните политики за наводнения и суша могат да се прилагат само с данни и модели за оценка на честотата и степента на екстремните събития. Напредъкът към цели като подобряване на ефективността на използването на водата не може да бъде изчислен без мониторинг на повърхностни води, подземни води и резервоари.

Хидрологичната информация може да помогне да се отговори на въпроси като:

• Какво е количеството, качеството и разпределението на водните ресурси у нас, речните басейни и подпочвените води? Какъв е потенциалът за развитие, свързан с водата? Може ли наличният ресурс да отговори на реалните и предвидими изисквания, включително нуждите на екосистемите?
• Как трябва да планираме, проектираме и работим с проекти, включващи хидротехническото строителство като хидроенергийни съоръжения, навигация, напоителни и отводнителни схеми, битово и промишлено водоснабдяване, водоснабдяване и възстановяване на реките?
• Как нашите практики за управление на водните ресурси влияят на околната среда, икономиката и обществото? Как можем да планираме стабилни стратегии за управление?
• Как можем да защитим хората, собствеността и екосистемите от опасности, свързани с водата, особено от наводнения, суша и замърсители?
• Как можем да разпределим водата сред конкурентни потребители, както в страната, така и в чужбина?
• Как можем да изпълним регулаторните изисквания?
• Как можем да разработим основани на доказателства политики за приспособяване и смекчаване на климата? Как можем да осигурим устойчивото използване на нашите водни ресурси?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !