Световен ден на метеорологията: "Бъдещето на времето, климата и водата"

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 март 2019 в 06:35 5714 0

Световен ден на метеорологията

Кредит WMO

Световен ден на метеорологията

Всеки 23 март Световната метеорологична организация отбелязва Деня на метеорологията.

На тази дата през 1950 г. влиза в сила на Конвенцията за създаване на Световната метеорологична организация.

Темите, избрани за Световния ден на метеорологията, отразяват актуални въпроси, свързани с времето, климата или водата.

Тази година темата е "На челната линия на действията в областта на климата".

Цел 13 за устойчиво развитие ни задължава да "предприемем спешни действия за борба с изменението на климата и неговите въздействия". Напредъкът по тази цел е в основата на напредъка по всички останали цели за устойчиво развитие.

Работата на Световната метеорологична организация е незаменима за действията в областта на климата и за целите за устойчиво развитие навсякъде. Работата е от огромно обществено значение: намаляване на глада и бедността; подобряване на здравето и благосъстоянието; осигуряване на чиста вода и достъпна и чиста енергия; защита на живота под водата и живота на сушата; и да направим нашите градове и общности по-устойчиви на изменението на климата.

Прогнозите за времето и климата спомагат за увеличаване на производството на храна и приближаване до унищожаването на глада. Интегрирането на епидемиологична и климатична информация помага за разбирането и управлението на болести, чувствителни към климата. А системите за ранно предупреждение помагат за намаляване на бедността, като дават възможност на хората да се подготвят и ограничат въздействието на екстремното време.

Световната метеорологична организация, нейните членове и нейните партньори управляват пълния цикъл - от науката през услугите до действията за доброто на обществото. Тя разширява знанията за нашата земна система, наблюдава състоянието на климата и водните ресурси, предоставя научна информация за информиране за намаляване на емисиите на парникови газове и предоставя ранни предупреждения в подкрепа на адаптирането към климата.

Науката е централна за решенията и може да стимулира напредъка по отношение на ЦУР навсякъде. Ние сме обединени в науката.

Световната метеорологична организация ще остане в челната линия на действията в областта на климата на сътрудничество и иновации, използвайки колективен опит за преодоляване на предизвикателствата и постигане на нашата споделена визия за по-безопасен и по-устойчив свят за бъдещите поколения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !